Прекогранични пројекат „Together we stand“

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2022, 10:11

Прекогранични пројекат „Together we stand“

Партнерски пројекат Покрајинског секретаријата за пољопривреду,водопривреду и шумарство у оквиру „Interreg IPA“ програмом прекограничне сарадње Хрватска – Србија има за циљ унапређење приступа управљању катастрофама у пограничном подручју обухватањем процеса из припреме >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << катастрофа и санације животне средине. Фото: PrtSc/ Facebook/projektTWS До краја 2022. године, у оквиру пројекта у мултисекторском приступу природним непогодама, биће набављене мобилне бране, укупне вредности близу 1,8 милиона евра. Реализацијом овог пројекта биће обезбеђено око 1000 метара мобилних брана, машине за пуњење џакова, пумпе, светлосни торњеви и две приколице за траспорт мобилних брана.
Европска комисија је 3. новембра 2022. одобрила „Interreg VI-A IPA“ програм Хрватска – Србија, који ће се спроводити у финансијском периоду 2021-2027.
Програм ће подржати пројекте сарадње са преко 38.000.000,00 евра, који су доступни из Европског фонда за регионални развој и „IPA III“фонда .
Нови Програм представља наставак успешне сарадње две земље и за главни циљ има одрживи развој програмског подручја кроз паметне, зелене и друштвено иновативне пројекте.
Поред даљег јачања друштвеног и економског прекограничног подручја, програм има за циљ да подстакне и подржи прекограничну сарадњу како би подручје учинило отпорнијим на заједничке изазове (процеси економске транзиције, климатске промене) и дугорочне социоекономске последице пандемије ковид-19).
Фото: PrtSc/ Facebook/projektTWS Програмско подручје је идентично оном из претходног програмског периода 2014-2020 и дефинирано је НУТС 3 регије – четири жупаније у Хрватској: Осјечко-барањска, Вуковарско-сријемска, Бродско-посавска, Пожешко-славонска и пет округа у Србији: Северна Бачка, Западна Бачка, Јужна Бачка, Срем и Мачва. Обухвата 25.505 км2, што представља 18,4% територије Хрватске и 17% територије Србије. Укупна популација ове области је око 2,1 милион људи (на основу процена из 2019. године).
Програмско подручје има значајан потенцијал и бројне предности, али се такође суочава са различитим изазовима који утичу на одрживи развој, као што су климатске промене, деградација животне средине и прелазак на климатски неутралну економију.
Фото: PrtSc/ Facebook/projektTWS Резултати Програма ће допринети постизању циљева постављених Европским зеленим планом, које истиче Програм Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године. Програм је директно повезан са Европском стратегијом за Дунавски регион (ЕУСДР) и Европском стратегијом за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР).
Овај „Interreg“ програм је такође у складу са општим циљем „IPA III“, а то је подршка корисницима у усвајању и спровођењу политичких, институционалних, правних, административних, друштвених и економских реформи које захтевају ови корисници како би били у складу са вредностима Уније. Објављивање првог позива за подношење предлога пројеката очекује се почетком 2023. године.
Информације о објављивању првог позива за подношење предлога пројеката и сва документација потребна за пријаву пројекта биће доступна на сајту Програма.
Srbija član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прекогранични пројекат „Together we stand“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.