Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2010, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorov: Diskriminacija i dalje prisutna

NOVA CRNJA -

Zamenica vojvođanskog ombudsmana Danica Todorov izjavila je večeras da je diskriminacija u Srbiji uočljiva i u privatnoj i u javnoj sferi.

Todorova je u Novoj Crnji na tribini "Zajedno protiv diskriminacije" kazala da su Romi najviše izloženi diskriminaciji, zatim osobe sa invaliditetom, starci, žene i pripadnici seksualnih manjina.

Dodala je da puno slučajeva diskriminacije ima i u sferi zapošljavanja i napredovanja na poslu.

Todorova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je navela da se prema Romima često ispoljava otvoreni ili prikriveni rasizam, u čemu ponekad učestvuju i vlasti, kao u slučajevima prinudnih iseljenja Roma ili rušenja njihovih naselja.

Ona je takođe ocenila da je zakonodavni okvir za sprečavanje diskriminacije zaokružen, što je, kako je navela, preduslov da diskriminacija postane prošlost u Srbiji.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov rekao je da u selu Radojevu u toj opštini postoji problem kriminala.

"Broj provalnih krađa i napada je veliki, a samo u poslednjih sedam dana imali smo sedam takvih slučajeva", rekao je Milankov i objasnio da su u tom selu ranije uglavnom živele "staračke srpske porodice", a da sada ima dosta Roma sa Kosova i onih koji su u Srbiju vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji sa zapadnim zemljama.

Predstavnice Kancelarije pokrajinskog ombudsmana sugerisale su Milankovu da problem ne svodi na nacionalnu pripadnost Roma, već da opština treba da učini sve što je u njenoj moći da integriše novo stanovništvo i da uspostavi dijalog između njih i starosedelaca.

Večerašnja tribina realizovana je u okviru projekta "Aktivizam pokrajinskih poslanika na promovisanju antidiskriminatornog ponašanja", koji realizuje Skupština Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim ombudsmanom i uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danica Todorov: Diskriminacije ima i dalje

Izvor: EMportal, 24.Nov.2010

Zamenica vojvođanskog ombudsmana Danica Todorov izjavila da je diskriminacija u Srbiji uočljiva i u privatnoj i u javnoj sferi.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.