Tobogan u Radničkoj ukloniće se do februara

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2013, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tobogan u Radničkoj ukloniće se do februara

BEOGRAD - Posle više od četrdeset godina upotrebe počelo je uklanjanje "Tobogana", na čijem će se mestu izgraditi severni vijadukt u okviru petlje "Radnička". Demontaža čelične konstrukcije trajaće do početka februara, posle čega sledi uklanjanje betonskih stubova, saopštavaju iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada.

U poslednje tri sedmice najpre su skinute ograde i sastrugan asfalt, da bi sredinom januara započelo sečenje metalne konstrukcije. Varioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su najpre poprečno isekli konstrukciju kako bi napravili manja polja, koja će dizalicama biti spuštena na zemlju. Poslednje će biti skinute podužne grede, koje u rasponima od 36 metara leže na betonskim stubovima. Ukupna težina čelične konstrukcije je blizu 1.000 tona, a isečeni delovi će sa gradilišta biti odvezeni kao sekundarna sirovina.

"Tobogan" je pre više od četrdeset godina postavljen kao privremeni objekat i tada je planirano da bude u upotrebi pet godina, do izrade trajnog rešenja za drumski nadvožnjak iznad petokolosečne pruge Beograd-Niš. Izgradnjom petlje "Radnička" došlo se do takvog trajnog rešenja, koje podrazumeva postojanje dva vijadukta sa po tri saobraćajne trake, koji u oba smera prelaze iznad železničke pruge.

Nema mnogo detalja o radovima na izgradnji ove konstrukcije dugačke 326, široke osam metara i sastavljene od devet čeličnih polja, ali "Tobogan" je bio u upotrebi skoro pet decenija kao jedna od najopterećenijih mostovskih konstrukcija u Beogradu, preko koje je u novije vreme prosečno prelazilo 35.000 vozila svakog dana, tokom cele godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.