To je to? Pocepa se Amerika

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 10:34

To je to? Pocepa se Amerika

Zbog krize oko granice Teksasa i Meksika, odnosno sukoba te države i fedralnih vaslti, Amerika klizi u "Teksit".

Danijel Miler, predsednik Teksaškog nacionalističkog pokreta, koji vodi kampanju da ta američka država postane potpuno nezavisna, rekao je da je "Tekzit" sada svima na umu. On tvrdi i da bi odvajanje Teksasa od SAD "moglo biti bliže nego što se misli".

Njegove reči dolaze u jeku sukoba te američke države sa federalnim vlastima oko granice Teksasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Meksika.

Tenzije su porasle nakon što je Vrhovni sud 22. januara presudio, tankom većinom, da federalni agenti mogu ukloniti "žilet-žicu” postavljenu duž granice po nalogu guvernera Teksasa Grega Abota u pokušaju da smanje broj prelazaka migranata.

Abot je odgovorio federalnim vlastima pozivajući se na "ustavni autoritet Teksasa da se brani i zaštiti" od onoga što je opisao kao "invazija", a 25 drugih republikanskih guvernera je objavilo zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju podršku njegovom stavu.

Miler je u jednom teksaškom podkastu, objavljenom 30. januara, govorio o uticaju graničnog spora na svoju kampanju za nezavisnost Teksasa, ili "Tekzit". On je tvrdio da je Abotova politika "zapravo Teksas koji se zalaže za naša prava, zakon i naš suverenitet".

"Ponekad možete dobiti 100 godina istorije u jednom danu ili jednoj nedelji, to je očigledno parafraza, i evo nas. Ovo je jedna od onih situacija u kojima se činilo da stvari malo posustaju, a onda sve iznenada, za samo pitanje vremena, evo nas", rekao je on. Zatim je dodao:

"Nalazimo se u tački u kojoj je ‘Tekzit’ svima na umu, i onima koji su za njega i onima koji su protiv. U nevolji smo da dobijemo ono o čemu smo oduvek pričali, a to je obavezujući glas, glasanje o tome da Teksas postane samoupravna nezavisna nacija."

Miler je takođe rekao da je savezna vlada dugo frustrirala napore državnih vlasti da smanje granične prelaze.

"Svaki put kada Teksas pokuša da učini nešto da osigura granicu, federalna vlada se uključi i umeša se; ili su prethodno učinili napore Teksasa tako kastriranim da u suštini imaju Teksašane – vojno odeljenje Teksasa i odeljenje za javnu bezbednost – da rade kao pomoćnici granične patrole kojima je naređeno da ih [migrante] puste preko, procesuiraju, stavljaju u autobuse i avione i šalju svuda", naveo je on.

Pozivajući se na druge države sa republikanskim guvernerima koji su podržavali Abota, Miler je nastavio pitanjem da li postoje šire pukotine u američkoj uniji.

A onda je upitao: "Da li to onda znači da ćemo videti izdvajanje ne samo Teksasa već i preostalih država, onih ostalih 25, i šta to znači za SAD? Interesantna su vremena… Mislim da idemo ka mestu gde je ovo izvan ustavne krize."

Govoreći za Njuzvik, Miler je potom rekao da je uveren da sukob na granici tera sve više Teksašana da podrže glasanje "za" u hipotetičkom smislu, o tome da li Teksas treba da bude nezavisna država.

"Trenutno pitanje granice učinilo je dve stvari. Prvo, pretvorilo je znatan broj neodlučnih birača u glasače 'za'. Čini se da je takođe uticalo na aktiviranje znatnog broja nezavisnih birača i gura ih da podrže glasajte za ‘Tekzit’“, rekao je Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.