To je napad na srce naše demokratije

Izvor: B92, 30.Avg.2020, 16:55

"To je napad na srce naše demokratije"

Berlin -- Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najoštrije je osudio nerede ekstremne desnice i pokušaj prodora u zgradu parlamenta.

"Zastave nemačkog Rajha i izgredi ekstremne desnice ispred Bundestaga predstavljaju nedopustiv napad na srce naše demokratije.To nikada nećemo prihvatiti", naveo je Štajnmajer u saopštenju.

On je zahvalio policiji koja je "u teškoj situaciji delovala prisebno".

Rekao je da ko god želi da se požali na mere koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u borbi protiv širenja korona virusa, to može da čini demokratskim sredstvima kao što su protesti, penosi Hina.

"Moje razumevanje za kritiku prestaje, međutim, u onom trenutku kada demonstranti dozvole da budu zloupotrebljeni u korist neprijatelja demokratije i političkih huškača", poručio je Štajnmajer.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer takođe je oštro kritizikovao ponašanje dela demonstranata.

"Zgrada Rajhstaga je mesto delovanja našeg parlamenta a time i simbolično središte naše slobodne demokratije. Nedopustivo je da su ovu zgradu za svoje svrhe iskoristili ekstremisti i oni kojima je cilj izazivanje haosa", rekao je Zehofer za dnevnik Bild am Zonntag.

Oko 38.000 ljudi protestovalo je u subotu u Berlinu protiv načina borbe protiv epidemije korona virusa, među njima su bili i ekstremni desničari, od kojih je nekolicina pokušala da upadne u Rajhstag.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemački predsednik osudio pokušaj upada u Rajhstag

Izvor: Danas, 30.Avg.2020

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) osudio je danas "nepodnošljiv napad na srce demokratije" pošto su demonstranti okupljeni protiv epidemioloških mera pokušali u subotu uveče da uđu u zgradu Rajhstaga, sedišta Predstavničkog doma parlamenta u Berlinu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.