To je Kuba!

Izvor: Megafon.co, 05.Sep.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To je Kuba!

Muzika, kokteli i kubanske cigare – tako smo zamišljali da izgleda Kuba. I jeste tako. Ali i mnogo više od toga.
“Sleteli smo na međunarodni aerodrom Hose Marti koji je, da kažem, pa verovatno najznačajniji aerodrom na Karibima, s obzirom na činjenicu da jako mnogo ljudi tokom godine dođe i poseti Kubu. Mi smo tu, da kažem, minorni. Ali, mogu vam reći da od većih država, Kubu u najvećoj meri danas posećuju Kanađani. Dolaze u jako velikom broju, što ovde, što u Varadero. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Slede ih Rusi, tu su i Francuzi, Italijani i mnogi drugi. I nemojte se čuditi, u Havani će odmah pomisliti da ste Italijani”, ispričao nam je Marko Savić, vodič “Manga Trip” agencije.
Kada smo sleteli na Kubu imali smo utisak da smo doputovali vremeplovom u pedesete godine 20. veka. Tome su, naravno, najviše doprineli oldtajmeri. Mi smo se provozali fordom iz 1956. godine. Ali i svaki put kada nam je bio potreban taksi, najčešće nas je vozio neki ovakav auto, doduše, malo lošijeg stanja.
Kada je reč o komunikaciji – tačno je, često su mislili da smo Italijani, ali i Španci. Kubanci govore engleski jezik taman dovoljno da se sporazumete, ali razgovarali smo sa njima i svako na svom maternjem jeziku i odlično se razumeli!

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Marko Micić, Sonja Urošević
Muzika – sa lica mesta
Kuba – kroz Megafonov objektiv Više od 6 decenija sankcija SAD vidljivo je golim okom – na zgradama i kućama. Većina ih nije obnavljana od 60-ih godina, tako da smo saznali da se u Havani u proseku dnevno sruše dve kuće. Uprkos tome, lepotu Havane nemoguće je preneti rečima, pa ni videom. Inače, prestonica Kube je pod zaštitom UNESCO, a u 2019. godini slavi svoj 500. rođendan! A kako izgleda El Capitolio koji bi trebalo da bude završen zbog godišnjice, pogledajte u našoj rubrici 1000 reči.
U jednom trenutku smo u Kopolinom Kumu i hotelu Nacional… A u sledećem pijemo Hemingvejev omiljeni daikiri, u njegovoj omiljenoj Floriditi. Ernest Hemingvej je mohito najviše voleo u drugom baru – La Bodeguita Del Medio. A mi smo u Bodeguiti najviše voleli atmosferu. Pogledajte je u videu! Na Kubi se i inače u kafićima ne sedi. Gde god da ste, posle pet minuta neko će priči da vas pozove da igrate, svirate, pa i pevate.
A osim gradova i priroda oduzima dah. U nacionalnom parku Guanayara možete videti stidljivu mimozu, prelepe vodopade i da se bućnete u prirodne bazene. I na kraju, bućkanje – u Karipskom moru ili Atlantskom okeanu, potpuno je svejedno. Voda je tirkizna, a temperature banjske

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.