Tirk: Status ne rešava sve probleme

Izvor: B92, 09.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk: Status ne rešava sve probleme

Beograd, Ljubljana -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je da rešavanjem problema statusa Kosova neće biti rešene sve nedaće.

On je, za zagrebački "Večernji list", ocenio da je pitanje statusa Kosova došlo do tačke kada je neophodno doneti odluku. Navodeći da je reč o problemu kojem Slovenija, kao predsedavajuća Evropske unije, poklanja veliku pažnju, Tirk je, kazao da je pitanje Kosova otvoreno čitav vek.

Kosovu će i dalje biti potrebna pomoć u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osiguravanju bezbednosti, sprečavanju kriminala, uspostavljanju pravne države, poštovanju ljudskih prava i zaštite manjina, rekao je slovenački predsednik.

Tirk je kazao i da se Slovenija zalaže da se sve države Zapadnog Balkana što pre pidruže EU, jer je to u obostranom interesu.

Lajčak: BiH bez brzih odluka o nezavisnosti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da BiH neće žuriti sa bilo kakvim odlukama kada je u pitanju eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova.

On je za dnevni list "Glas" rekao i da ne očekuje nikakav uticaj eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova na situaciju u BiH.

"Premijer Milorad Dodik je rekao da garantuje stabilnost Republike Srpske i ubeđen sam da će to biti tako", rekao je Lajčak.

Na pitanje da u slučaju Kosovo proglasi nezavisnost na osnovu prava na samoopredeljenje, koji će argumenti evropske zajednice biti da kaže da "RS nema to pravo", Lajčak je ukazao da nije uputno "da se prave mehaničke paralele između Kosova i BiH i RS".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.