Tirana reaguje na dvostruki teroristički napad

Izvor: Southeast European Times, 13.Feb.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana reaguje na dvostruki teroristički napad

Eksplozije bombi u albanskoj prestonici ocenjene su kao pokušaj podrivanja nastojanja zemlje u borbi protiv kriminala.

13/02/2015

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 13.2.2015.

Albansku prestonicu su u utorak (10. februara) pogodile dve eksplozije, na čijoj su meti bili porodica ministra i visoki policijski zvaničnik.

Prva je bačena na apoteku čiji je vlasnik Baškim Tahiri, otac ministra unutrašnjih poslova Saimira Tahirija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ubrzo nakon toga aktivirana je druga bomba, a na meti je bio stan jednog policijskog zvaničnika. Pripadnici bezbednosnih snaga kasnije su deaktivirali treću eksplozivnu napravu na jednoj autobuskoj stanici.

Žrtava nije bilo, ali je nastala znatna materijalna šteta i mnogo veća psihološka šteta.

„To je teror … posebno bomba na ulici bez jasnog cilja“, kaže Fatos Klosi, bivši šef albanske obaveštajne službe, u izjavi za SETimes. „Teror radi stvaranja psihoze terora ... odnosno pothranjivanja antivladine propagande. Vlada neće popustiti pred nasiljem“, dodaje on.

Bombaški napadi su izvršeni u trenutku kada policija nastoji da unapredi vladavinu zakona i borbu protiv organizovanog kriminala.

„Saimir Tahiri je na čelu državne borbe protiv kriminala i ko god je naručio i izvršio teroristički čin nad njegovom porodicom mora da zna da je to i njemu i svima nama dalo još više razloga da što bolje obavljamo svoje dužnosti“, napisao je premijer Edi Rama na svojoj Fejsbuk strani.

Sve tri eksplozivne naprave istražuju se u sklopu istog predmeta. Prema zakonu, to su činovi terorizma, kaže Albi Serjani, portparol albanskog tužilaštva.

Šef albanske državne policije Artan Didi potvrdio je da su incidenti „očigledno teroristički činovi“.

„Državna policija je odlučna u svojoj borbi protiv kriminala, a naročito takvih terorističkih radnji čija je namera izazivanje panike među građanima“, navodi Didi.

Rama je sa svoje strane uputio prkosnu poruku, naglasivši da neće ustuknuti.

Teroristički činovi nisu poljuljali vladinu rešenost da se bori protiv kriminala, upozorio je Rama.

„Otpočeli smo novo doba odvojenosti države od kriminala i država će voditi dostojanstven rat bez zaustavljanja i bez tolerancije prema kriminalu“, rekao je Rama.

Međunarodni predstavnici u Albaniji osudili su terorističke činove, ukazujući na potrebu ujedinjenja svih policijskih snaga. „Očekujemo razumno ponašanje i diskusiju, a posebno oko pitanja vezanih za vladavinu zakona, od svih onih koji učestvuju u javnom životu, a u nacionalnom interesu Albanije“, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Američka ambasada u Tirani je saopštila: „Upotreba nasilja u svrhu zastrašivanja i prinude je kukavički čin koji podriva demokratiju i nema mu mesta u današnjoj Albaniji.“

Prema rečima albanskog eksperta za bezbednost Džavita Šalje, eksplozije su obični teroristički činovi usmereni na izazivanje panike i straha u albanskom društvu.

S obzirom da su na meti bili porodica ministra unutrašnjih poslova i visoki policijski zvaničnik, jasno je da su napadači želeli da napadnu vladu zbog borbe protiv kriminala, kaže Šalja.

Koje korake Albanija treba da preduzme da bi ojačala svoja antiteroristička nastojanja? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.