Tirana, nova runda haosa

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana, nova runda haosa

Albanski premijer Salji Beriša verbalno napao državnu tužiteljku Inu Ramu. Prevrtljiva i lukava, rekao Beriša povodom istrage o ulogama policajaca u ubistvu opozicionih demonstranata. Policija sutrašnje demonstracije ocenila kao pretnju po nacionalnu bezbednost. Rama i Beriša "dva ovna na brvnu".

Neredi u Albaniji mogli bi ozbiljno da ugroze početak albanskog dela istrage o navodima Dika Martija, jer se premijer Salji Beriša, u odbrani vlasti od opozicionih protesta, oštro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obrušio na državnu tužiteljku Inu Ramu.

"Ona je prevrtljiva i lukava", rekao je Beriša, komentarišući još jednom njenu odluku da pokrene istragu o ulozi policajaca u ubistvu četvorice demonstranata tokom prošlonedeljnih protesta opozicije.

Ina Rama je, u poslednjih desetak dana, najavljivala da će albansko tužilaštvo istražiti navode o tajnim zatvorima OVK na severu Albanije i sve ostale optužbe iz izveštaja Dika Martija, ali će početak istrage u velikoj meri zavisiti od rešavanja institucionalnog haosa u Tirani.

Istovremeno, policija je, suštinski, odbacila njen zahtev za pokretanje istrage, navodeći da je u toku istraga o aktivnostima demonstranata i opozicionih lidera u neredima u Tirani, posle kojih je uhapšeno više od 100 učesnika protesta, dok su policajci novčano nagrađeni.

Verbalni obračun Beriše sa državnom tužiteljkom i odbijanje policije da po njenom nalogu sprovede istragu, podigli su tenzije u Tirani, svega dan pred novi protest opozicije, koji je policija ocenila kao pretnju po nacionalnu bezbednost.

Istovremeno, policija je saopštila da ne može da garantuje za bezbednost učesnika demonstracija i da će snage reda reagovati, kako bi zaštitile ustavni poredak.

Ta ocena je načinjena na osnovu pretpostavki da će demonstranti, kao i 21. januara, nositi oružje, Molotovljeve koktele, kamenje i palice.

Za razliku od Beriše, opoziciona Socijalistička partija pozvala je pristalice da se sutra, u što većem broju, okupe u centru Tirane i potom, polože cveće ispred Berišine kancelarije, gde je prošle sedmice ubijen jedan od demonstranata.

Opozicija protestuje zbog sveopšte korupcije koja je zahvatila Albaniju, ali i rezultata izbora juna 2009. godine, posle kojih je opozicija napustila parlament, što je u velikoj meri zatvorilo vrata mogućem mirnom rešenju tog političkog spora.

Posle prošlonedeljnih demonstracija, Beriša je optužio socijaliste Edija Rame da silom pokušavaju da se dočepaju vlasti i obore njegovu, legitimnu vladu, na način na koji su to, nedavno, učinili demonstranti u Tunisu.

Evropska unija i Amerika pozvale su lidere sukobljenih političkih stranaka da se uzdrže od rešavanja problema na ulicama, ali su njihovi apeli, kako se čini, pali na gluve uši, pre svega zbog toga što zapadne diplomate akcije Beriše i Edija Rame poslednjih dana porede sa ponašanjem ovnova na brvnu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demonstracije opozicije pretnja po bezbednost

Izvor: S media, 27.Jan.2011

Albanska policija saopštila je danas da demonstracije koje opozicija planira da održi sutra u podne u Tiranu predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost, javni red, ljudska prava i slobode, dok je premijer Salji Beriša izjavio je da je situacija potpuno pod kontrolom...Predsednik ogranka Socijalističke...

Nastavak na S media...

Opozicija ne odustaje od protesta

Izvor: B92, 28.Jan.2011, 10:55

Tirana -- Organizatori najavljenog protesta u Tirani kažu da će se protestovati u tišini, uz upaljene sveće i cveće, u znak sećanja na tri žrtve nedavnih demonstracija...Demonstracije opozicije zakazane su za podne u Titani...Albanska policija saopštila je da demonstracije koje opozicija planira...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.