Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirana: Otvoreno ogromno atomsko sklonište iz 70-ih

Ogromno tajno atomsko sklonište koje je albanski komunistički režim sagradio strahujući od nuklearnog napada iz Sovjetskog saveza ili SAD, otvoreno je u subotu prvi put za javnost.

Premijer Edi Rama je predvodio goste među kojima su bili ambasadori zapadnih zemalja u obilasku nikada korištenog petospratnog skloništa sa 106 soba.

Sklonište je sagrađeno 1970-ih godina blizu Tirane za vrijeme vođe Enver Hodže, u okviru priprema za mogući napad "američkog imperijalizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << ili sovijetskog socijalističkog imperijalizma".

Hodža je umro 1985., a komunistički režim je oboren 1990. godine.

Rama je rekao da je sklonište otvoreno uoči obilježavanja oslobođenja Albanije u Drugom svjetskom ratu.

Albanska vlada planira da to sklonište pretvori u turističku atrakciju i kao izložbeni prostor.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Albaniji otvoreno ogromno atomsko sklonište iz 70-ih

Izvor: Blic, 22.Nov.2014

Ogromno tajno atomsko sklonište koje je albanski komunistički režim sagradio straghujući od nuklearnog napada iz Sovjetskog Saveza ili SAD, otvoreno je u subotu prvi put za javnost...Premijer Edi Rama je predvodio goste među kojima su bili ambasadori zapadnih zemalja u obilasku nikada korišćenog...

Nastavak na Blic...

Rama otvorio atomsko sklonište Envera Hodže

Izvor: Mondo, 23.Nov.2014, 00:01

Ogromno tajno atomsko sklonište koje je albanski komunistički režim sagradio strahujući od nuklearnog napada iz Sovjetskog Saveza ili SAD, otvoreno je u subotu prvi put za javnost...Foto: screenshot,YouTube..Premijer Edi Rama je predvodio goste među kojima su bili ambasadori zapadnih zemalja u obilasku...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.