Tinejdžerka spavala 64 dana!

Izvor: Vesti-online.com, 18.Nov.2012, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžerka spavala 64 dana!

Nikol Delin (17) iz Pensilvanije pati od retkog poremećaja sna, koji se zove Klajn-Levin sindrom (KLS) ili sindrom Uspavane lepotice, zbog kojeg ona spava po 18 ili 19 sati dnevno.

Nikol se budi nervozna, tužna, i ponaša se kao malo dete  

Najduža ''epizoda'' koju je Nikol imala bila je kada je prespavala 64 dana, od Dana zahvalnosti do januara. Ali ona se budi na kratko svaki put kada ovak neki period usledi, što zbog toga što je ogladnela ili da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bi išla do wc-a, uglavnom je veoma nervozna, tužna, ali kada se potpuno probudi ne seća se da je uopšte i ustajala, niti ima pojam o tome koliko je vremena prošlo.

Njena majka, Viki, vodi računa o njoj, ali zato ne može da radi, jer niko neće da je zaposli jer nikad ne zna kada će njena ćerka sledeći put da zaspi snom Uspavane Lepotice. Nikol ne zna ni sama kada će joj se to desiti, ali ako se jednog dana probudi za školu vidno nervoznija i nezadovoljnija to je uglavnom znak da će sledeći put kad zaspi ustati za oko mesec dana.

Nije bilo lako doći do dijagnoze. Nikol je posetila veliki broj lekara, i jedno vreme su tvrdili da je u pitanju privlačenje pažnje, i da ona to namerno radi. Ali doktor iz Aleni Dženeral bolnice u Pitsburgu bio je dovoljno strpljiv da joj konačno postavi dijagnozu i preporuči adekvatne lekove, i tako su saznali da je u pitanju Klajn-Levin sindrom.

- Ovaj sindrom može da obuzme osobu na nekoliko nedelja, meseci pa i godina bez ikakvih simptoma koji bi ukazivali na njega. Zato, pošto toliko spavaju, ljudi sa ovim sindromom mogu da budu veoma nezgodni, ljuti, nervozni, dešava se da haluciniraju, ponašaju se kao deca ako ih probude ili ukoliko se probude sami, prejedaju se i imaju osećaj da im je potrebna neverovatna količina tečnosti, mogu biti hiper-seksualni, jednostavno nemaju dobar osećaj nizašta. Još gora stvar je ta što uzrok ovog sindroma nije poznat, nekoga jednostavno zahvati, a nekoga ne.

 

Iako se ovi dugi periodi u uspavanom stanju ne dešavaju Nikol toliko često već sada, kad ima 17 godina, ona je izgubila mnogo prijatelja baš zbog takvih stvari. Probudi se, ode u školu, vrati se kući, uveče zaspi, pa se onda dogodi da se pobudi i vrati u školu ponovo dva meseca kasnije! Kada je gostovala u emisiji kod Džefa Probsta izjavila je kako ima dečka, i kako on ima razumevanja za nju toliko da se samostalno edukovao o ovoj bolesti kako bi ako se tako nešto dogodi dok se zajedno, mogao da joj pomogne na pravi način.

Izveštaji govore kako KLS koliko god da je redak, uglavnom ''hvata'' muške osobe u doba adolescencije. Erik Haler, mladi student, rekao je kako mu se događa da se od jednom samo razboli i zaspi na duže bar 10 puta godišnje!

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devojka spavala 64 dana bez prekida

Izvor: Kurir, 19.Nov.2012, 07:00

Amerikanka Nikol Dilijen pati od retkog poremećaja sna, tokom kojeg se budi nakratko, konfuzna kao da mesečari, kako bi jela i otišla do kupatila..BOSTON - Neobičan život...Tinejdžerka Nikol Dilijen (17) iz Pensilvanije boluje od retkog poremećaja spavanja koji se zove Klajn-Levinov sindrom ili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.