Tik-tak-tik – jedna sekunda više u 2008.

Izvor: Blic, 31.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tik-tak-tik – jedna sekunda više u 2008.

Oni koji su nestrpljivi da uđu u 2009, moraće večeras da sačekaju jednu sekundu, piše Rojters. Stručnjaci iz svetskih opservatorija nadodali su jednu "zaostalu" sekundu odlazećoj godini kako bi se uskladili naši satovi sa usporenim okretom Zemlje oko svoje osi.



Američka pomorska opservatorija, koja "štima" glavni sat Pentagona, saopštila je da će nadodati jednu sekundu više, u skladu sa svetskim atomskim satovima, tačno u 23.59.59. (UTC).

UTC >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je vremenska skala koju održavaju visoko precizni atomski satovi širom sveta, tačnosti do u milijarditi deo sekunde dnevno, koja je zamenila vreme po Grinviču (GMT) kod onih kojima je neophodan precizan podatak o vremenu.

Glavni sat Američke pomorske opservatorije baziran je na sistemu koji obuhvata 50 atomskih satova.

Kako Zemljina rotacija postepeno usporava, periodično umetanje "zaostale" sekunde u atomsku vremensku skalu je neophodno kako bi se dva sistema uskladila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.