Tijanić traži zakup satelita za dijasporu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2009, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić traži zakup satelita za dijasporu

BEOGRAD - Generalni direktor Javnog servisa Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić ocenio je danas da bi država morala ozbiljnije da shvati šta joj znače ljudi u dijaspori i naglasio da bi zakupljivanje satelita za Australiju, Ameriku i Kanadu trebalo da bude prioritet, ne samo RTS, već i Vlade Srbije.

Tijanić je, u diskusiji "Mediji dijaspore, očuvanje nacionalnog identiteta i uloga Javnog servisa u informisanju dijaspore", rekao da je odnos Srbije i dijaspore, generalno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prepun mitova.

On je naveo da je odnos prema medijima u dijaspori pitanje odnosa, ne samo države, već i celog društva prema srpskom življu u rasejanju i da su pitanja kojoj generaciji u dijaspori se RTS obraća, sa kog kulturnog nivoa i šta su njihova interesovanja.

Kontakti sa dijasporom

"Ovo nije vreme kada ćemo prekinuti kontakte sa dijasporom", poručio je Tijanić i istakao da će RTS, ako dobije pomoć od države za zakupljivanje satelita za Australiju, Ameriku i Kanadu, odgovoriti svom zadatku.

Navodeći da RTS za sport troši godišnje od pet do sedam miliona evra, Tijanić je rekao da Javni servis od države nije dobio ni dinar, i da se finansira od TV pretplate koju plaćaju građani Srbije.

"Država do sada nije imala definisanu medijsku politiku prema dijaspori. Mi novcem srpskih građana plaćamo satelit da bi se videli u Evropi, a država nam do sada nije ni rekla da li je zainteresovana da se zakupi satelit za Australiju, Kandu i Ameriku, što je neophodno", rekao je direktor Javnog servisa.

On je dodao da zakupljivanje satelita za Australiju, Ameriku i Kanadu ne može uraditi sama RTS novcem od tv pretplate.

Emisije

"Prošle godine smo napravili 256 emisija za naše ljude u rasejanju, a planiramo i uvođenje specijalnih emisija.Moramo da zakupimo satelit i to je plan broj jedan. Australija, Amerika i Kanada moraju od početka sledeće godine da budu na prioritetnoj listi RTS i Vlade", naglasio je Tijanić.

Prema njegovim rečima, RTS će uložiti onoliko novca koliko joj ostane od programa, a država mora da kaže da li je zainteresovana i sa koliko novca će učestvovati, jer to mora da bude državni plan.

Tijanić je poručio i da satelitski program RTS u sledećih nekoliko godina sigurno neće biti skremblovan.

Pomoćnik ministra kulture Nataša Vučković Lesendrić je rekla da se trenutno radi na izmenama Zakona o radiodifuziji u koje će biti uneti i predlozi koji će uticati na poboljšanje uloge Javnog servisa.

Interes države

Državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić ocenio je da je u interesu države da program njenog Javnog servisa bude vidljiv na svim kontinentima.

Glavni urednik srpske sekcije u Amerikanskom Srbobranu Aleksandar Petrov smatra da bi mediji akcenat trebalo da stave na sve ono što predstavlja nacionalni identitet.

Predstavnici RTS koji su zaduženi za Program za dijasporu istakli su da su zainteresovani za saradnju sa elektronskim, ali i štampanim medijima iz rasejanja i podržavaju ideju stvaranja dopisničke mreže dijaspore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.