Tijanić o HRT-u u Srbiji

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić o HRT-u u Srbiji

"Nije tačno da je HRT zabranjen u Srbiji, niti će biti, već će se gledati samo ono što ta televizija pravi u domaćoj proizvodnji", rekao generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić za Dnevnik Hrvatske radio-televizije.

Povodom najava Republičke radiodifuzne agencije da će TV stanicama iz regiona biti potrebna licenca za emitovanje u Srbiji, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić rekao je za Dnevnik HRT-a da nije tačno da je HRT zabranjen u Srbiji, niti da će biti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već će se gledati samo ono što ta televizija pravi u domaćoj proizvodnji, bez stranih filmova i serija.

Što se tiče gledanosti HRT-a u Srbiji, generalni direktor RTS-a je rekao da ona nije mala, pogotovo u centru Beograda, ali da je odnos gledanosti srpskih televizija prema hrvatskoj televiziji jedan prema pedeset.

"Lično rado gledam HRT, i insistirao bi na daljem gledanju, jer samo tako može da se napravi razlika u kvalitetu između RTS-a i HRT-a", rekao je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a je rekao da takođe nije tačno da se program nijednog regionalnog emitera neće prikazivati, već samo, kao i slučaju HRT-a, neće biti stranih filmova i serija.

"Kada bi ta odluka bila tačna to bi išlo u prilog kibuciranju Balkana", rekao je Tijanić. 

Savet RRA izrađuje novi Pravilnik, koji će urediti medijski prostor, a to znači da će televizije iz regiona ubuduće morati da imaju licencu za rad i da regulišu autorska prava.

"Pravilnik ni u kom slučaju ne znači gašenje bilo kog emitera, ali znači uvođenje reda u kablovsko emitovanje programa i znači zaštitu onih koji imaju već postojeće dozvole", rekao je ranije predsednik Saveta RRA vladika Porfirije.

Kablovski operateri kažu da će, svakako, poštovati odredbe novog Pravilnika.

"Mi spremamo predlog za RRA da eventualno pripremimo neki paket kanala, gde bi ljudi iz etničkih grupa i manjina mogli da gledaju programe koji su njima u interesu", rekla je Dragica Pilipović iz SBB-a.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini optužio je Savet Republičke radio-difuzne agencije za diskriminaciju zbog najave moguće zabrane emitovanja programa hrvatskih TV stanica preko kablovske mreže u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.