Tihomir Stanić: Otac mi je bio inspiracija za ulogu u Falsifikatoru

Izvor: Blic, 03.Mar.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihomir Stanić: Otac mi je bio inspiracija za ulogu u "Falsifikatoru"

Producent i glavni glumac filma "Falsifikator" Tihomir Stanić izjavio je danas Tanjugu da je prototip za taj lik bio njegov otac.

U filmu reditelja i scenariste Gorana Markovića glavni junak Anđelko u malom bosanskom mestu krajem 60-ih godina 20. veka falsifikuje diplome, ali ne za novac već iz čistog altruizma, da bi pomogao komšijama, a zatim i sve širem krugu ljudi. Stanić je, prema jednoglasnoj oceni nakon novinarske projekcije na Festu, briljirao u kreiranju tog dobrog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naivnog idealiste, koji ipak dospeva u zatvor.

"Ljubav koju imam prema svom ocu i razumevanje za njegove postupke su verovatno nešto što je bilo presudno i kada sam igrao istoimenu predstavu i sada kada igram taj lik u filmu", rekao je Stanić. On je dodao da "naravno, bez reditelja, bez njegovog oka, to ne bi bilo tako kako jeste", ali da je bitno što mu je Marković verovao i pustio ga da unese svoje dominantno osećanje u film.

"Verovao mi je da znam i da osećam motive tog čoveka, njegove razloge zašto to radi, da osećam svu njegovu potrebu da učini dobro, pa makar na pogrešan način", rekao je poznati glumac. Kao producent, Stanić je izjavio da je projekat, koji je sniman delom u Beogradu, a delom u okolini Banjaluke, bio težak, ali da mu je doneo zadovoljstvo.

"Radili smo u mom rodnom kraju, bio sam okružen ljudima iz zavičaja koji su bili spremni da pomognu na razne načine", istakao je on. Kao problem u produkciji naveo je "to što uvek kasni novac", ali je dodao da se već navikao da to rešava, jer je producirao i prethodni Markovićev film "Turneja".

"Produkcione muke i telefoniranje na razne adrese ispunjavaju mi vreme dok tokom snimanja čekam scenu u kojoj nastupam kao glumac", našalio se Stanić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Film "Falsifikator" - parabola bivše Jugoslavije

Izvor: Press, 03.Mar.2013

Marković i velika ekipa filma, posle novinarske projekcije, primili su čestitke za ovo setno, ali i duhovito i satirično ostvarenje o stanju u nekadašnjoj zemlji krajem 60-ih godina 20. veka.. "Moguće je da se film shvati kao odmak od realnosti, kao iskorak u fantastiku, zbog završne scene, ali...

Nastavak na Press...

Tihomir Stanić: Otac je inspiracija

Izvor: B92, 03.Mar.2013

Producent i glavni glumac filma "Falsifikator" Tihomir Stanić izjavio je danas Tanjugu da je prototip za taj lik bio njegov otac...U filmu reditelja i scenariste Gorana Markovića glavni junak Anđelko u malom bosanskom mestu krajem 60-ih godina 20. veka falsifikuje diplome, ali ne za novac već iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.