Izvor: B92, 20.Avg.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi rat "zemunaca"

Beograd -- "Večernje novosti" pišu da bukti sukob između advokata i prijatelja Sretka Kalinića i Miloša Simovića, jer obe strane žele što povoljniji status.

U senci izručenja Sretka Kalinića Srbiji, daleko od očiju javnosti, vodi se "rat" između njegovih i advokata i prijatelja drugog doskora odbeglog "zemunca" - Miloša Simovića.

Svako sa svoje strane pokušava da za jednog, odnosno drugog izdejstvuje što povoljniji status kod pravosudnih organa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Novosti pišu da se svakodnevno javnost zasipa informacijama šta će ko od dvojice doskorašnjih "saboraca" da otkrije o nerasvetljenim zločinima. Kalinić, navodno, nudi "istinu" o likvidacijama Branka Jevtovića Jorge i dvojice telohranitelja Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, ubistvu insajdera Zorana Vukojevića Vuka.

Ovaj plaćeni ubica "zemunskog klana", prema, uvek anonimnim izvorima, spreman je da priča i o tome kako su ubijeni Milan Jurišić Jura i Ninoslav Konstantinović, gde se kriju Luka Bojović i preostali begunac Vladimir Milisavljević Budala, ko je likvidirao Iliju Novovića i Gorana Marića...

Poznavaoci "zemunskog klana" navode da je Kalinić "puki profesionalac", koji je ubijao za novac. Svaku likvidaciju je naplatio, a deo para dobio je i od otmica. Najsuroviji je bio prema Suadu Musiću, koga je zverski mučio, navodi ovaj beogradski list..

On ne zna ništa o poslovima Milorada Ulemeka, Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, ali bi mogao da ispriča ko je naređivao ubistva i davao pare - objašnjava izvor „Večernjih novosti".

S druge strane, Miloš Simović, takođe, nudi "interesantnu priču". Doduše, šansu da bude svedok - saradnik propustio je 2003. i 2004. godine. Tada mu je preko advokata i porodice za svedočenje nuđen povlašćeni status.

Reč je o Spasojevićevoj desnoj ruci i glavnom organizatoru svih poslova. On je bio taj koji je Spasojevićeva naređenja prenosio niže. Simović bi mogao da ispriča i o političarima koji su dolazili u Šilerovu, posebno onima koji su bili upućeni u pripremu atentata na srpskog premijera.

Simović u ovom trenutku na status zaštićenog svedoka ne može da računa, jer je osuđen na maksimalne kazne za učešće u ubistvo Đinđića, ali i druge zločine "zemunaca". Postoji, teoretska mogućnost da, ukoliko mu se sudi iznova jer je bio nedostupan, dobije neku godinu manje. Tada bi mogao da zatraži i povoljniji status, ukoliko zna političku pozadinu atentata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.