Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tiha reakcija EU na presudu"

Hag -- Karla del Ponte iznenađena tihom reakcijom EU na presudu Međunarodnog suda pravde za genocid.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala iznenađena je mlakom reakcijom s obzirom na to da je Sud proglasio Srbiju odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici ni kaznila počinioce.

Karla del Ponte naglašava da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u izjavi "nije uopšte spomenuo činjenicu da je utvrđeno da je Srbija prekršila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konvenciju o genocidu" niti da je propustila da izruči Tribunalu Ratka Mladića, optuženog za genocid.

"Tužiteljka je bila veoma iznenađena kada je videla da se odgovor međunarodne zajednice - a naročito predsedništva Evropske unije - na tu presudu pojavio kao prilično tih", izjavila je njena predstavnica Olga Kavran na redovnom brifingu za novinare u Tribunalu.

"Umesto toga, on je pozdravio činjenicu da 'nema kolektivne kazne' i da je 'najviši sud na svetu zaklopio ovu stranicu'. Nemačko predsedništvo EU je objavilo sličnu izjavu u kojoj je reklo da se 'nada da će presuda MSP pomoći da se zatvori bolno poglavlje u istoriji regiona'. I tu se ne pominje kršenje Konvencije o genocidu, niti hapšenje Ratka Mladića", konstatovala je glavna tužiteljka.

Karla del Ponte je ocenila da je to "potencijalno razarajući razvoj događaja".

"Imajući u vidu strategiju okončanja rada Haškog tribunala i rastući pritisak na Tribunal da zatvori svoja vrata do 2010. godine, tužiteljka je zabrinuta da možda nećemo nikada videti Mladića i Radovana Karadžića u našem pritvoru. To bi imalo razarajući uticaj na međunarodnu pravdu i našu borbu protiv nekažnjivosti", izjavila je Kavranova.

Haški tribunal i tužilaštvo danas su, preko svojih portparola, osudili specijalni dodatak o Srebenici, autora Milivoja Ivaniševića, objavljen u ponedeljak u beogradskom dnevniku "Glas javnosti".

Portparol suda Refik Hodžić ocenio je da je taj tekst "sramotno negiranje i relativizaciju činjenica koje je ovaj sud utvrdio van razumne sumnje o genocidu koji je počinjen u Srebrenici".

"Haški tribunal želi da osudi ovaj, kao i sve druge nedavne pokušaje da se negira genocid počinjen u Srebrenici, gde je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dečaka", podvukao je Hodžić. Kavranova je dodala da se glavna tužiteljka u potpunosti slaže sa tom izjavom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.