Tičje polje, zaseok u kome je vreme stalo

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 15:17

Tičje polje, zaseok u kome je vreme stalo

Jedno od osamdesetak zaštićenih prostorno kulturno-istorijskih celina kod nas je i prijepoljsko selo Milakovići, sa i danas živim zaseokom Tičje polje, udaljenim 15- ak kilometara lošeg puta od Brodareva.
 
Pod krovom od šindre, u kući od borovih talpi i kamena, vekuju Lazovići, danas samo četvoro od pedesetak koliko ih je bilo sredinom prošlog veka.
Obradovali su nam se još izdaleka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kad su nas ugledali, jer smo im prvi gosti posle zime.

" Zime su oštre, mi se spremamo, od Mitrovdana se namirimo do Đurđevdana," kaže Miloljub Lazović.

" Pa, oštra ga neoštra, mi smo navikli," uzvraća njegova supruga Radojka. " Što kažu, kad je zima, svud je zima! Vođe drva imamo, da smo u gradu mi bismo se smrzili, vođe  povazdan ložimo. Odeš do štale, tamo kad imam krave oteljene pomuzem i posle povazdan sjedimo."
Zaseok im je više puta paljen u ratovima, ali su ga uvek isto obnavljali, pripoveda najstariji Lazović, dok prebira po uspomenama. 
" U ovoj kući rođen je deda Danila,glumca. Danilo je često dolazio, obilazio nas," priseća se starina Kosan.
 
Prvi ih je snimao putopisac Milan Kovačević za njegov Karavan, a prijepoljsko društvo za zaštitu sela Vrelo uspelo je da animira nadležne da selo Milakoviće sa Tičjim Poljem stave pod zaštitu.

" U toku tih skoro 10  godina aktivnosti obnovljena su dva nova objekta i jedna štala, kuća Žarka Lazovića i tu se otprilike stalo, uglavnom zbog nedostatka sredstava i potpunog odsustva interesovanja lokalne zajednice," ne bez razočarenja priča Zoran Malešić iz  Društva za zaštitu sela Vrelo, Prijepolje.  
Vratili bi se Lazovići, rasuti po Srbiji, na ovu ozrensku visoravan, kaže Radojka, da je samo dobrog makadama, do ovog zaseoka na preko 1000 metara nadmorske visine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.