Ti si moja čokolada

Izvor: RTS, 24.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ti si moja čokolada

Više od hiljadu kandidata ne samo iz Srbije već iz celog sveta javilo se na oglas za posao degustatora čokolade u centru Beograda. Degustator će morati da proba svih 80 vrsta čokolade.

Koliko naši sugrađani vole čokoladu svedoče i rezultati nesvakidašnjeg konkursa. Na oglas za posao degustatora čokolade u centru Beograda prijavilo se više od hiljadu kandidata ne samo iz Srbije već iz celog sveta.

Slatkom izazovu nije odolela ni Jasmina koju je, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proučavanje ukusa hrane oduvek privlačilo, pa se zbog toga i odlučila za studije prehrambene tehnologije koje uskoro završava.

"Kod nas u zemlji ne postoji niko specijalizovan za degustaciju, pored toga ovaj konkurs je sve ono što obuhvata moja buduća profesija i ako ste na ivici da odete u inostranstvo ili ostanete ovde, ovo je logičan izbor, ovo je idealna prilika", priča Jasmina Brajdić.

Očekivalo se da konkurs privuče pre svega studente, međutim, prijavili su se, kažu i znatno stariji.

"Najviše nas je iznenadilo što niko od kandidata ne pita za platu. Javili su se ljudi koji su već afirmisani, koji rade u bankama, koji su profesori, rade u policiji, i koji bi da promene zanimanje i rade kao degustatori", rekla je Merima Krstić iz prodavnice "San Marino".

Na konkurs se javio i jedan gospodin koji ima 86 godina i koji bi svojim iskustvom da doprinese promociji čokolade.

Za posao degustatora čokolade kažu da je jedno od najmanje stresnih zanimanja, možda i zato što čokolada podstiče lučenje endorfina, hormona sreće. U konkursu je navedeno da se očekuje da degustator bude kreativna, obrazovana, komunikativna osoba.

"Degustator će morati da proba svih 80 vrsta čokolade. A onda će morati da bude na neki način i dobar psiholog, da kad neko uđe u radnju da na osnovu njegovog izgleda i stila proceni koja mu čokolada najviše odgovara", kaže Marina Kaluđerović, vlasnica "San Marina".

Poslednjih godina u svetu su veoma popularni degustatori pića i svih vrsta hrane. U megamarketima degustatori su, kažu stručnjaci, najčešće siromašniji slojevi stanovništva.

Kulturolog Divna Vuksanović smatra da su ljudi željni senzacija, i da ustvari, u lovu na senzacije žele sebi da priušte nešto drugačije.

"Možda je najukusnija avantura i instant sreća ponuđena na tanjiriću, parčence čokolade", rekla je Vuksanović.

Istoričari kažu da se za čokoladu zna više od dve i po hiljade godina od vremena drevnog naroda Maja.

Degustatori čokolade u Srbiji simboličan su doprinos očuvanju te tradicije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.