Težak položaj žena na selu

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak položaj žena na selu

Kako se položaj žena može promeniti nabolje, pogotovu ako se ima u vidu da je i dalje najveća neravnopravnost na tržištu rada, i da su najviše diskiminisane starije žene, one koje žive na selu i žene sa invaliditetom.
Iako teške poslove na selu Markovići svakodnevno dele, mnogo je obaveza koje čekaju samo Zoricu. Na njihovom imanju u Semedražu kod Gornjeg Milanovca uvek ima šta da se radi, dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posla u polju, ali u i štali.

"Kad rade pre podne svi onda ustanemo rano, namirimo i onda ja ostajem kući sama, oni odu. I kućevni poslovi i da obiđem stoku da nahranim. Evo sad stiže proleće pa i bašta i plastenik", kaže Zorica.
Među osobama sa invaliditetom, gluvi i nagluvi najpre dođu do posla. Najmanje ih je na birou za nezaposlene, ipak ističu teško prevazilaze prepreke u komunikaciji u javnim ili zdravstvenim ustanovama.
"Bore se žene, jake su, ali ipak njima treba više pomoći u komunikaciji u svim sferama života, zapošljavanje, deca školovanje, obdanište, uvek, uvek im treba pomoć u svemu", navodi Zorica Petković, predsednica Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih u Čačku.
Romkinje u Vršcu kažu još uvek žive u sredini u kojoj se podrazumeva da im obrazovanje nije potrebno, mnoge nemaju posao, a navode da njihovom teškom položaju doprinosi i loš odnos muškaraca prema ženama.
"Ima i dosta njih koje su maltretirane, ali šta da rade, ne znam nisam u njihovoj kući, ali dosta vidim toga i mogu da vam kažem ima dosta ljudi koji stvarno maltretiraju svoje žene", kaže Ljubica Kalinov iz Vršca.
U preduzetništvu, žene su još uvek u slabijoj poziciji. Plaše se neuspeha, imaju manje samopouzdanja, ali i poslovnog iskustva, pa im je udruživanje od velikog značaja.
"Jaz postoji između žena u preduzetništvu u Beogradu i onih izvan Beograda, naročito južno i tu su pre svega neophodna da postoje udruženja koja će pomoći ženama da se bolje informišu, bolje edukuju, da prezentuju svoje proizvode i naravno dođu do primera bolje prakse, a samim tim podignu i svoje samopouzdanje", kaže Gorana Tanasković, iz Regionalne privredne komore Kraljevo, OJ Čačak.
I pored brojnih problema na koje nailaze, da budu ravnopravne, uspešne i poštovane izborile su se mnoge preduzetnice u čačanskom kraju. Takvih primera ima i na jugu. Ipak, i onim manje uspešnim uvek treba pružiti ruku i podršku ne samo osmog marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.