Izvor: B92, 06.Jan.2010, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak položaj za medije i u 2010.

Beograd -- Medije očekuju "grube intervencije države", gašenje lokalnih glasila, otpuštanje novinara, ali i guranje u samocenzuru, piše "Danas".

Za medijsku scenu Srbije prethodna godina je bila loša, a ni u 2010. ne očekuje se značajan napredak, ocenjuju Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, i Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je prethodna godina bila užasna za medije u Srbiji i da ne veruje da će 2010. biti bolja, "čak i ako Ustavni sud obori sporne odredbe Zakona o javnom informisanju".

"Najnovija izmena Krivičnog zakonika, kojom se zabranjuje i komentarisanje sudskih postupaka pre pravosnažnosti presude, svedoči da je država rešena da nastavi sa grubim intervencijama u oblasti medija. Tako će novinare držati u defanzivi, terajući ih da, umesto radnih mesta, brane slobodu izražavanja u Srbiji", kaže Smajlovićeva.

Ona dodaje da će u 2010. biti još manje pluralizma zato što će mnogi dobri novinari izgubiti posao, a "neće moći da računaju na solidarnost zaplašenih kolega".

Ona je rekla da će država, umesto da pomaže medijima da opstanu, "nastaviti da ih gura u samocenzuru i da žmuri pred sve većom cenzurom" i dodala da se to dešava i u drugim zemljama, ali da one pronalaze mere pomoći.

I Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), navodi da je ovo udruženje još tokom 2008. upozoravalo da će naredna godina biti teška za medije u Srbiji.

"U svetu, pa i kod nas, smanjen je ulog oglašivača u štampanim medijima za oko 30 do 40 odsto. Na udaru su se našli stalni honorarci i novinarska profesija, u kojoj su inače niska primanja, svedena je na nivo ispod proseka", kaže Gaće.

Kako objašnjava, tokom leta je bila i velika rasprava o novom Zakonu o informisanju, u kojem postoje određeni sporni članovi, a stav NUNS-a je protiv bilo kakvog oblika zabrane prema ovom zakonu.

"Kazne da, ali zabrane ne, iako su i određene kazne previsoke", objašnjava Gaće.

Kada je reč o 2010. godini, ona napominje da se "boji da neće biti ništa manje teška" za medije, ali da bi mogla da bude i oštrija od 2009.

Gaće kaže da su u Evropi i svetu mnogi mediji gašeni, što bi moglo da se desi i u Srbiji. Prema njenom mišljenju, ukoliko Srbija uspe da se stabilizuje, na izvestan način bi se stabilizovala i medijska scena.

"Veliki štampani mediji se lakše prilagođavaju teškim uslovima i pomažu jedni drugima, za razliku od manjih, lokalnih. Postoji mogućnost da dođe do gašenja pojedinih lokalnih medija, kao i da veći smanje broj izdanja", kazala je Gaće.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da ne očekuje laku godinu za medije, kao i da, bez obzira na to da li će ekonomska kriza jenjavati ili neće, medijima u Srbiji neće biti mnogo bolje.

"U Srbiji ima previše medija i neki će nestati, što zavisi od tržišta, ne samo od zakona. Ova godina biće puna napetosti, a neophodan je i aktivizam svih uključenih aktera, medija i medijskih udruženja", kaže on.

Veljanovski očekuje da se formira Savet za štampu, kako bi se samoregulacijom unapredilo stanje u novinarstvu, kao i da država donese odgovarajuću regulativu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.