Testovi za đačku drogu

Izvor: Politika, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testovi za đačku drogu

Čačak – Službenici Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku danas uzimaju briseve sa raznih površina u zgradi, proveravajući da li postoje tragovi narkotika. Ustanova je kupila posebnu opremu za tu svrhu: komplet brzih forenzičkih testova iz materijala, kakve koriste specijalne službe za suzbijanje trgovine i šverca narkotika, kao što su Interpol, carina, kriminalistička policija i patolozi.– To će da bude prva upotreba ovog testa, ne samo u našoj školi i Čačku, već, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koliko mi je poznato, i u unutrašnjosti Srbije. Naredio sam da se, pre toga, ne preduzima nikakvo posebno čišćenje prostorija, jer bi onda ovo ispitivanje izgubilo smisao. U nekim beogradskim školama dogodilo se upravo suprotno, pošto su direktori naložili osoblju da oriba zgradu i stvori netačnu sliku pre uzimanja uzoraka – kaže za naš list direktor škole Dragan Kovačević.

Ustanova ima 808 učenika (556 su devojke), vrhunsku zgradu u čije je podizanje, pre dve godine, uloženo 2,5 miliona evra, i nije opterećena problemom đačke narkomanije više nego ostale škole u gradu. Međutim, rukovodstvo je odlučilo da, štiteći te dobre uslove koje je društvo obezbedilo učenicima, čuva kućni red i na ovaj, savremen način.– Kad sam na savetu roditelja od 24 člana predočila osnove programa i njegove dobre strane, ljudi su to prihvatili jednoglasno. Čak sa oduševljenjem, ako tako mogu da kažem, jer znaju da je rano otkrivanje ovog poroka od posebne važnosti. Komplet je koštao nešto više od 1.000 evra i prve uzorke napravićemo u fiskulturnoj sali – rekla nam je Vesna Kuveljić, pedagog u ovoj čačanskoj školi.

Test je veoma jednostavan za upotrebu, ne zahteva posebnu obuku i daje rezultat na licu mesta, za nekoliko minuta, pošto se štapić sa uzetim brisom potopi u odgovarajući rastvor. Sagovornica je opisala neke od najvažnijih pojedinosti u postupku.

Tragovi se uzimaju bez znanja dece, sa površina koje se najčešće dodiruju, kao što su kvake, klupe, slavine... Obavezno se testiraju fiskulturne sale, da bi se posle provere načinila selekcija korisnika. Ukoliko se nađe trag nekog narkotika u učionici, pristupa se sledećem koraku, takođe bez znanja dece. Saziva se roditeljski sastanak odeljenja u kome je otkrivena droga i nalaz saopštava roditeljima, ali se ne optužuje niko konkretno.

Postupak, odatle, nastavljaju roditelji, drugim testom koji je napravljen kao poseban socijalni program, jer reaguje na razne vrste materijala i na urin (slično testu za trudnoću). Ukućani najpre proveravaju tragove u dečjim sobama, stolove, džepove, knjige, kvake i, ukoliko nađu trag narkotika, obraćaju se preporučenoj ustanovi, savetovalištu ili zavodu. Tu će dobiti stručno uputstvo kako da priđu detetu i uzmu uzorak urina a da to ne izazove neželjene posledice.– Treći korak je objavljivanje kroz knjige obaveštenja u školama, i kroz medije, da se ovakvi testovi rade, što je pritisak na decu da narkotike ne donose u učionice. U ovakvom činu nema povrede integriteta ličnosti ili Povelje UN o pravu deteta, jer se ne uzima nikakva tečnost iz organizma, a pri tome se odgovornost deli između škole i porodice, što proširuje mehanizam preventivnog uticaja – navela je Vesna Kuveljić.

U ovoj školi ističu da su prošle godine otkrili jedan slučaj upotrebe narkotika, pošto se ispred zgrade onesvestila učenica koja je popušila cigaretu marihuane. Utvrđeno je da je drogu kupila od školskog druga, događaj je prijavljen roditeljima, i oboje su bili isključeni iz škole. Vanredno su polagali razred i jesenas se ponovo upisali u ovu školu.

Zalud je opisivati da su dedovi nekih današnjih đaka, željni škole i znanja, gazili zimske snegove, noseći zastrug sira u tkanoj šarenoj torbi, i plašili se vuka i učitelja. Ovo su neka opasnija vremena.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.