Testiranje stručnjaka u Radio Beogradu

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje stručnjaka u Radio Beogradu

U Radio Beogradu u toku je trodnevno testiranje 120 kandidata, koji su se odazvali pozivu "Tražimo stotinu mladih stručnjaka za 21. vek".

U okviru javnog poziva "Tražimo stotinu mladih stručnjaka za 21. vek", u Radio Begradu je u toku trodnevno testiranje 120 kandidata za radno mesto radijskog spikera, novinara i voditelja.

Do slušalaca dopiru samo svojim glasom, za većinu je to olakšica, a za druge, opet, kažu - pojačana odgovornost.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako su pred testiranje pripremili glas, neki kandidati kažu da su radili spikerske vežbe, neki prednost daju uzimanju meda, a, sigurno, neki strepe da im glas ne zadrhti dok budu čitali tekst.

Radio nema sliku, pa čitav utisak auditorijuma zavisi isključivo od govornih sposobnosti spikera. Test sadrži tri vrste teksta - zabavni, informativni i voditeljski.

"Mora da se čuje njegova energija, mora da se čuje njegova ličnost, to što on govori mora da pređe rampu, kako se to kaže, mora da dopre do svakog slušaoca. Moram da mu verujem, moram da ga slušam onda kada on progovori", kaže član komisije, radijski novinar Miroslav Vojvodić.

U radijskom poslu glas je moćno oruđe - svesni su i kandidati.

"Šta je najvažnije za čoveka čiji se glas daleko čuje? Upravo to, glas", kaže jedan kandidat. "Jako je bitno imati prijatan glas, ali je još bitnije imati pravilnu dikciju", misli drugi.

Uz to, slaže se većina, važno je imati neku prirodnost, spontanost, prenositi određenu vrstu emocije.

Kandidate koji prođu prvi krug testiranja čeka i provera opšte novinarske informisanosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.