Test krvi koji može da otkrije više od 50 vrsta tumora“

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test krvi koji "može da otkrije više od 50 vrsta tumora“

Test bi mogao da pomogne u dijagnostikovanju tumora čak pre nego što se pojave bilo koji simptomi, nadaju se naučnici.

Jednostavan test krvi može da otkrije više od 50 vrsta raka, čak i pre pojave bilo kakvih znakova ili simptoma bolesti, kažu naučnici.

Ovaj test mogao bi da pomogne u dijagnostikovanju tumora u ranim stadijumima kada ih je lakše lečiti, nadaju se stručnjaci.

Naučni tim navodi da se 99 odsto pozitivnih rezultata na rak utvrđenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << testom pokazalo kao tačno. Ipak, biće ključno uveriti se da tokom testiranja neki slučajevi ne prolaze neprimećeno, dajući lažnu nadu da je sve u redu.

Test detektuje tragove hemijskih promena u fragmentima genetskog koda - DNK koji nije u ćelijama - koji iz tumora dospevaju u krvotok.

Istraživači sa Instituta za rak Dana Farber i Harvardove medicinske škole, radeći sa kolegama iz Velike Britanije sa Instituta Fransis Krik i Univerzitetskog koledža u Londonu, testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata od kojih su neki imali rak, a neki ne.

Istraživanje je obuhvatilo više od 50 vrsta raka, kao što su rak creva, pluća i jajnika.

A u 96 odsto slučajeva, test je precizno otkrio vrstu raka.

Studiju finansira Grejl, proizvođač testova krvi.

Jedan od glavnih istraživača, profesor Geof Oksnard, kaže da "izgleda da ovaj test krvi zadovoljava sve karakteristike da bi se koristio u široj upotrebi, kao skrining za više vrsta raka".

"Svi se pitaju kada će test poput ovog biti spreman za upotrebu.

"Na osnovu uspešne kliničke validacije na hiljadama pacijenata, test je već stavljen u ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima.

"Ali pre nego što uđe u širu upotrebu, verovatno će biti potrebno videti rezultate kliničkih studija kao što je ova da bismo u potpunosti razumeli kako se test pokazao.

"Ono što je sigurno jeste da se oblast brzo razvija, što uliva nadu da će otkrivanje raka putem krvi postati stvarnost."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Test krvi koji "može da otkrije više od 50 vrsta tumora"

Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020

Test bi mogao da pomogne u dijagnostikovanju tumora čak pre nego što se pojave bilo koji simptomi, nadaju se naučnici.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.