Teško za Srbe na Kosovu

Izvor: RTS, 18.Mar.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško za Srbe na Kosovu

Bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji je i dalje teško, a u pojedinim srpskim sredinama u centralnom delu pokrajine vlada prava humanitarna katastrofa, izjavio je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Portparol Kosovske elektroenergetske korporacije (KEK-a) Viktor Bužalja izjavio je da je dvadeset sela na Kosovu bez električne energije i da je neće ni dobiti dok ne izmire dugove za struju.

Politika kompanije je da ne otklanja kvarove dok >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se ne izmire dugovi, istakao je portparol KEK-a.

"Imali smo pregovore sa potrošačima, kako Albanicima tako i Srbima, pokušavamo da ih ubedimo da počnu da plaćaju električnu energiju", rekao je Bužalja.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković upozorio je da bezbednosno stanje na Kosovu i Metohiji i dalje teško, a u pojedinim srpskim sredinama u centralnom delu pokrajine vlada prava humanitarna katastrofa.

Nedeljković je rekao da se nada da "međunarodna zajednica neće biti slepa", već će izvršiti dodatni pritisak na kosovsku Elektro-energetsku korporaciju i da će struja biti uključena.

"Beograd će svim diplomatskim i političkim sredstvima, preko UNMIK-a i Euleksa, izvršiti pritisak da se pomogne ljudima da ne bi došlo do humanitarne katastrofe", rekao je Nedeljković Radio-televiziji Srbije.

Bez struje 8.000 ljudi 

U Kosovskom pomoravlju, od 73 sela u kojima žive Srbi, u devet nema električne energije, izjavio je načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić. Prema Nikolićevim rečima, u selima koja nemaju struju živi oko 8.000 ljudi.

Nikolić je precizirao da su bez struje i Ranilug, Glogovac, Tomanac i Pančelo u kameničkoj opštini, što je uz sela Šilovo u opštini Gnjilane, Grnčar i Mogila u vitinskoj i Labljani u opštini Novo Brdo ukupno devet sela.

"Nije mi poznato da je struja isključena i nekom albanskom selu, ali mislim da su ova isključenja struje etnički motivisana u svrhu ostvarenja pritiska na Srbe kako bi došlo do iseljavanja i nestanka Srba sa ovih prostora", rekao je Nikolić.

Albanski ekstremisti ne biraju sredstva 

Radenković je ocenio da je isključenje električne energije "nastavak 17. marta", podsetivši na progon velikog broja Srba i drugih nealbanaca iz srpskih enklava, paljenje njihove imovine i uništavanje srpskih pravoslavnih crkava, manastira i grobova na taj dan pre pet godina.

Nedeljković je rekao da albanski ekstremisti sada, a posebno poslednjih meseci, ne biraju sredstva da bi proterali preostale Srbe i druge nealbance i da Albanci južno od Ibra na preostale Srbe vrše pritisak kroz institucije takozvane Republike Kosovo.

Prema njegovim rečima, taj pritisak na severu Kosova albanski separatisti vrše bacanjem eksplozivnih naprava i preko specijalne jedinice, koja patrolira u severnom delu Kosovske Mitrovice, bez saglasnosti komandira policijske stanice, kao i ispisivanjem pretećih grafita.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga je ukazao da se taj pritisak sprovodi isključenjem električne energije, oduzimanjem dokumenata koje izdaju nadležni organi Srbije, enormnim kaznama, nepostojanjem vladavine prava.

Nedeljković je podsetio na nedavno oslobađanje albanskog teroriste Fljorima Ejupija.

Načelnik Nedeljković je rekao da lokalna samouprava preduzima mere za zbrinjavanje svih interno raseljenih i da će ovih dana biti raspisan konkurs za raspodelu stanova, koje je finansiralo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i koji su namenjeni interno raseljenim i osobama koje su u statusu socijalno ugroženih.

Radenković je pozvao Srbe na Kosovu da izdrže ističući da će doći bolji dani.

Nedeljkovuić je kazao da očekuje da će uskoro biti pregovori o primeni plana od šest tačaka, koje je Beograd usaglasio sa Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenivši da zasad nisu stvoreni uslovi za povratak Srba na Kosovo i Metohiju, južno od Ibra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedeljković: Humanitarna katastrofa u centralnom delu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2009

KOSOVSKA MITROVICA, ZVEČAN - Stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji je i dalje teško, a u pojedinim srpskim sredinama u centralnom delu pokrajine vlada prava humanitarna katastrofa, izjavio je danas načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković...On je, u izjavi RTS-u, izrazio nadu da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.