Teško do besplatne pravne pomoći

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do besplatne pravne pomoći

Beograd -- Nekoliko nevladinih organizacije kritikovalo je predlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći jer smatraju da će dovesti do toga se jako teško ispune uslovi za to.

Dodaju i da ako neko upse i da ispuni uslove, neće biti onih koji pružaju tu pomoć.

Zbog odredbi kojima se reguliše rad budućih pružalaca besplatne pravne pomoći i pretnji novčanim kaznama do milion dinara, teško da će biti zainteresovanih advokata i nevladinih organizacija spremnih da pod predloženim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovima ovu vrstu pomoći pružaju građanima.

Kako se navodi u saopštenju, zbog odredbi kojima se reguliše rad budućih pružalaca besplatne pravne pomoći, i pretnji novčanim kaznama do milion dinara, teško da će biti zainteresovanih advokata i nevladinih organizacija spremnih da pod predloženim uslovima ovu vrstu pomoći pružaju gradjanima. NVO navode da će, ukoliko se usvoji predlog zakona, biti problema oko popunjavanja formulara jer se od najsiromašnijih i socijalno ugroženih gradjana očekuje da znaju da li imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć po ovom zakonu, a da zatim navedu koje im je pravo ili sloboda povredjeno i da to sve popune u formularu. Nevladine organizacije kritikuju i odredbu koja predvidja da korisnici zahtev za besplatnu pravnu pomoć podnosu nadležnom Centru za socijalni rad koji, kako kažu, neće moći da procenjuju ispunjenost uslova za pružanje ove pomoći. Oni navode da se zakon mora hitno vratiti na doradu, jer ukoliko se ovakav usvoji, napraviće više štete nego koristi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NVO kritikuju nov zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Izvor: Danas, 25.Dec.2013

Više nevladinih organizacije kritikovalo je predlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, smatrajući da će retko ko uspeti da ispuni uslove, te da će mnogi advokati odustati od pružanja besplatne pravne pomoći.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.