Teške borbe na istoku Demokratske Republike Kongo

Izvor: B92, 26.Maj.2022, 20:12

Teške borbe na istoku Demokratske Republike Kongo

Kinšasa -- U istočnoj Demokratskoj Republici Kongo danas su se vodile teške borbe između vojske i pobunjeničke grupe M23, koje su nakratko zahvatile i milionski grad Gomu.

Vojska je povratila svoju bazu u Rumangabu, koju je kontrolisala grupa M23, ali se čini da pobunjenici i dalje kontrolišu veći deo okolnog područja, izjavio je Emanuel de Merod, direktor Nacionalnog parka Virunga, koji se nalazi u tom gradu, prenosi Rojters.

Teških borbi je tokom prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << noći bilo i u blizini grada Kibumba, oko 20 kilometara severoistočno od Gome u blizini granice sa Ruandom, dodao je De Merod.

Pobuna M23 je počela nakon genocida u Ruandi 1994. godine, a grupu vode pripadnici etničke grupe Tutsi.

M23 svoje napade opravdava borbom protiv Demokratskih snaga za oslobođenje Ruande (FDLR), milicije koju su osnovali etnički Huti koji su pobegli iz Ruande nakon učešća u genocidu, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.