Teška priča o Aušvicu na SFF-u

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Avg.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teška priča o Aušvicu na SFF-u

SARAJEVO - Šestog dana festivala u glavnom takmičarskom programu, u prijepodnevnim satima na projekciji za novinare i goste prikazan je film "Saulov sin", reditelja Lasloa Nemasa, a u produkciji Njemačke, Mađarske, Poljske i Rusije.

"Saulov sin" biće prikazan večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Film je bio ovogodišnja kanska senzacija i prikazuje čisto zlo holokausta.

Ovo nije još jedan u nizu filmova o holokaustu koji govori o rijetkim koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su preživjeli ili o pravednima koji su žrtvovali sebe da bi spasili druge - ovaj film ne tematizira izuzetke u holokaustu, već prikazuje čisto zlo, organizovano planski ubijanje nevinih ljudi, fabrika smrti koja radi bez grešeke.

U fokusu filma je Saul koji je član radnog voda Sonderkommando u Aušvicu, grupe jevrejskih zatvorenika koji su izolirani od ostatka logoraša i prisiljeni da pomažu nacistima u istrebljenju. Dok radi u jednom od krematorija, Saul otkriva leš dječaka za koji je ubijeđen da je njegov sin. Dok članovi voda Sonderkommando planiraju pobunu, Saul na sebe preuzima nemoguć zadatak, da spasi tijelo od plamena i pronađe rabina da za adekvatnu sahranu.

Redatelj Nemes kazao je da  su glumci "živjeli set" tokom snimalna, ali da ipak nije bilo moguće kreirati tako surovu stvarnost.

"Dio filma snimili smo pod zemljom i nismo htjeli koristiti osvjetljenje. Zbog toga smo imali osjećaj da smo stvarno u Aušvicu", objasnio je reditelj.

Film je opisao kao kombinaciju organizacije i haousa, te dodao  da se dio radnje iz filma  stvarno desio, a da je drugi dio plod mašte.

Glumac Levente Molnar je istakao da dolazi s područja koji također ima veze s radnjom filma, te da mu je bilo jako teško nositi se s ovom ulogom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.