Termoelektrane i toplane vodeći zagađivači u 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Termoelektrane i toplane vodeći zagađivači u 2015.

U Srbiji je od sedam zagađujućih materija za koje se radi račun emisija u vazduh, u 2015. godini najveća bila emisija sumpornih oksida (SOx) i iznosila je 415,5 kilotona, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Sedam zagađujućih materija za koje se vrši računanje su - azotni oksidi, sumporni oksidi, amonijak, lako isparljiva ne-metanska organska jedinjenja, oksidi ugljenika, i čestice manje od 10 i od 2,5 mikrometra.

Najveće učešće emisije SOx >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u 2015. godini bilo je u sektoru Snabdevanje električnom energijom, parom i gasom (95,5 odsto), potom u sektoru Prerađivačka industrija (2,2), u domaćinstvima (1,4) i ostalim sektorima (0,9 odsto).

Emisija azotnih oksida je iznosila 143,6 kilotona, a najveća je takođe poticala iz sektora Snabdevanje električnom energijom, parom i gasom (52,2 procenta), zatim iz domaćinstava (23), iz prerađivačke industrije (10,7), Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (6,8) i iz ostalih sektora (7,3 posto).

Kod računa emisija gasova sa efektom staklene bašte, 2013. godine je bila dominantna emisija ugljen dioksida sa 48.699,6 kilotona, u čemu je najveći udeo ponovo imao sektor Snabdevanje električnom energijom, parom i gasom (66,3 odsto), navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.