Terasa za lepši život

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terasa za lepši život

Da bi se ostvarili snovi o domu koji će jednoj osobi ili porodici pružati zadovoljstvo u godinama koje dolaze, potrebno je uklopiti želje, ideje i, naravno, materijalne mogućnosti. Mnogi u traganju za stanom priželjkuju terasu: sama pomisao na jutarnju kafu uz prelistavanje i čitanje novina, ručak uz opojan miris cveća, odmor u smiraj dana uz divan pogled na grad, dovoljan je razlog da se opredelite za prostor i pogled na otvorenom.

– Većina stanova koje gradi Stankom ima terasu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Na svaki način želimo da zadovoljimo kupce. Kod nas, čak, i stanovi u prizemlju imaju terasu! Garsonjere, takođe. Iako imaju malo kvadrata, obično 23 do 25, krase ih terase. Poznato je koliko one mogu da utiču na kvalitet življenja. Naravno da su stanovi sa terasom traženiji. Svako voli da živi lepše i udobnije. Iako terasa diže cenu gradnje, naročito ona polukružna koja se mnogima izuzetno dopada, mi ih gradimo jer želimo da naše zgrade i stanovi izgledaju kvalitetno i posebno – ističe Miodrag Ružić, pi-ar menadžer Stankoma.

Da je terasa kvalitet plus svakog stana pokazuju i iskustva agencija za promet nekretnina.

– Stanovi sa terasom prodaju se bolje i brže. Istina, onima koji kupuju stan u novogradnji radost će pokvariti odluka gradskih vlasti po kojoj se cena kvadrata terase izjednačava sa cenom kvadratnog metra stana. Dakle, ako stan ima 35 kvadrata, a terasa pet, plaća se 40 kvadrata! To je dodatno opterećenje za kupca koji, razumljivo, pored neophodnog životnog prostora želi da obezbedi i neke pogodnosti koje pruža terasa. Ova odluka ne odnosi se na stare stanove. Većina zgrada koje su ranije građene ima terase. Nije luksuz živeti u stanu sa terasom. Ljudi se osećaju bolje kad imaju više vazduha, kad mogu da sede na otvorenom, gaje cveće i slično. Mnogi na terasi drže i klima-uređaje. Stan bez terase prodaje se isto tako teško kao, na primer, onaj koji se nalazi na petom spratu u zgradi koja nema lift! – tvrdi Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

U agenciji Sigma smatraju da, pored toga što većina kupaca želi stan sa terasom, glavnu ulogu pri izboru, uz određeni kvalitet stambenog prostora, ima platežna moć.

– Kad traži stan, kupac u 90 posto slučajeva želi da on ima i terasu. Međutim, kad iznesemo ponudu i kažemo koliko bi takav stan koštao, kupac je zbog nedostatka novca, uglavnom, spreman da odustane od terase i zadovolji se drugim kvalitetima koji ispunjavaju životni prostor. Vlasnici stanova, takođe, svašta podrazumevaju pod terasom. Tu su i lođe i balkoni, zastakljeni ili ne, pretrpani starim ormanima ili nepotrebnim stvarima koje ne izgledaju nimalo privlačno. Nasuprot njima, postoje divno uređene terase prepune cveća i biljaka, francuski balkoni koji stanu daju poseban "šarm". Ipak, ako neko treba da bira između sobe i terase, a nema dovoljno novca, opredeliće se za ono što mu je važnije. Tačno je da terasa može da bude mirisni ukras, da pruža veću udobnost i komfor, ali stan, pre svega, treba da zadovolji osnovne potrebe i da odgovara platežnoj mogućnosti kupca – kaže Vladimir Mihajlović, suvlasnik i menadžer agencije.

Lepo je imati terasu, ali i ona, kao i sve ostalo, ima svoju cenu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.