Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teorija svega (osim evolucije): Kako je izgledao susret pape Franje i Stivena Hokinga

Papa Franja pohvalio je juče britanskog astrofizičara Stivena Hokinga za briljantan rad.

Britanski astrofizičar koga mnogi smatraju genijem i koji je deklarisani ateista, susreo se juče u Vatikanu s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Papa je govorio učesnicima naučnog skupa koji je organizovao Vatikan pod nazivom “Nauka i održivost” i kome je prisustvovao i Hoking. Deklarirani ateista, Hoking je od 1986. član Papinske akademije nauke koja okuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naučnike nezavisno o njihovoj verskoj opredeljenosti.

Činilo se, kako prenose mediji da je papa oduševljen susretom s fizičarem koji se prethodno sreo i sa Pavlom VI, Jovanom Pavlom II i Benediktom XVI.

Do 2014. je postojala misterija o tome da li Hoking veruje u boga. Tada se izjasnio.

- Po mom mišljenju ne postoji aspekt realnosti izvan domašaja ljudskog uma. Pre nego što razumemo nauku, prirodno je da verujemo da je bog stvorio univerzum, ali sada nauka nudi uverljivije objašnjenje. Ono što sam želeo da kažem kada sam rekao da “sada znamo šta bog misli” je da bismo mi znali sve ono što bog zna da bog postoji, a ne postoji. Ja sam ateista - bio je jasan tada.

Papa se na skupu osvrnuo na globalno zagrevanje.

- Nikada do sada nije postojala tolika potreba da se nauka stavi u službu nove globalne ekološke ravnoteže. Istovremeno se obnavlja partnerstvo između naučnih i hršćanskih zajednica... usklađenih u njihovim različitim stajalištima prema zajedničkom cilju zaštite našeg zajedničkog doma, ugroženog ekološkim propadanjem i povećanjem siromaštva i društvene isključenosti- rekao je papa na skupu.

Pope Francis blesses Prof. Stephen Hawking and thanks him for his constant commitment to the Pontifical Academy of Sciences pic.twitter.com/tFwBKaKOQG

On je kritikivao slabu reakciju međunarodne politike, navodeći da postoje časni izuzeci, kada se radi o konkretnoj želji postizanja zajedničkog blagostanja”.

- Na znanstvenicima, koji rade nezavnisno od političkih ekonmskih i ideoloških interesa, je zadatak da izgrade model za suočavanje s krizama klimatskih promena i njihovim društvenim posledicama - naglasio je papa Franja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kako je izgledao susret pape Franje i Stivena Hokinga

Izvor: Press, 30.Nov.2016, 10:52

Papa Franja pohvalio je juče britanskog astrofizičara Stivena Hokinga za briljantan rad. . foto: blic.rs. Britanski astrofizičar koga mnogi smatraju genijem i koji je deklarisani ateista, susreo se juče u Vatikanu s poglavarom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.