Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teodor Meron izrazio zabrinutost

Njujork -- Teodor Meron izrazio je pred Savetom bezbednosti UN zabrinutost zbog nedovoljne saradnje vlasti SCG sa Tribunalom.

"Međunarodni krivični sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, uprkos nedavnom transferu Ljubiše Beare i određenom napretku kada je reč o davanju mogućnosti svedocima da svedoče, i dalje je veoma zabrinut zbog izostanka saradnje vlade, a naročito zbog njihove nespremnosti da uhapse begunce", izjavio je predsednik Haškog tribunala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Haškog tribunala je naglasio da je on, kada je SCG u pitanju, saglasan sa ocenama glavne tužiteljice Tribunala Karle del Ponte, naročito u vezi potrebe da se preduzmu mere protiv zastrašivanja svedoka i protiv pritisaka na sudije i tužioce. Meron je naglasio da očekuje da u Haškom tribunalu budu okončana sva suđenja do predviđenog roka 2008. godine, uključujući i suđenje hrvatskom generalu Anti Gotovini (ukoliko bude uhapšen do 2006. godine).

"Ali, svako dodatno popunjavanje sudnica, uključujući hvatanje Radovana Kardžića i Ratka Mladića, ili hapšenje nekoga od četvorice srpskih generala optuženih oktobra 2003. dovelo bi u pitanje rok postavljen kao kraj suđenjima do 2008. godine", naveo je Meron.

On je pojasnio da mogućnost da Haški tribunal okonča rad u celosti do 2008, zavisi i toga da li će neki budući slučajevi biti prebačeni lokalnim sudovima, bilo na osnovu priznanja krivice ili pravila o transferu optuženog lokalnom pravosuđu. Ukoliko dođe do četiri nova suđenja i to vojnim i policijskim generalima, u Haškom tribunalu, to bi smanjilo mogućnost da se rad ovog suda okonča 2008. godine, rekao je Meron naglašavajući da u tim slučajevima ne očekuje primenu pravila o prebacivanju lokalnim sudovima, već možda samo priznavanje krivice, sto zavisi od dogovora optuženih i tužioca.

Predsednik Tribunala je na kraju svog obraćanja Savetu bezbednosti podsetio da je na slobodi trenutno 20 begunaca i da oni moraju biti uhapšeni. "Među njima su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, kao i Ante Gotovina", rekao je Teodor Meron i naglasio da oni ne treba da gaje lažnu nadu da će izmaći Haškom tribunalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.