Tenzije na vrhuncu: Uočen je... Kina u pripravnosti

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 12:13

Tenzije na vrhuncu: Uočen je... Kina u pripravnosti

Peking -- Kineska vojska je pratila i nadgledala pomorski patrolni avion američke mornarice koji je prošao kroz međunarodni vazdušni prostor u Tajvanskom moreuzu.

To je saopštila danas istočna vojna komanda kineske Narodne oslobodilačke armije

U saopštenju se navodi da su trupe sve vreme bile u stanju pripravnosti i dodaje da će one odlučno čuvati nacionalni suverenitet i bezbednost Kine, prenosi Rojters.

Ranije je objavljeno da je patrolni avion >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američke mornarice proleteo kroz Tajvanski moreuz, nakon dvodnevnih kineskih vojnih vežbi južno od ostrva.

Kineske vlasti tvrde da imaju "suverenitet, suverena prava i jurisdikciju" nad plovnim putem, međutim Tajvan i Sjedinjene Američke Države to osporavaju.

Komanda američke sedme flote saopštila je da je njen patrolni i izviđački avion P-8A Posejdon proleteo kroz moreuz u međunarodni vazdušni prostor.

"Tranzit aviona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska SAD leti, plovi i deluje gde god to međunarodno pravo dozvoljava", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"BILI SMO U STANJU PRIPRAVNOSTI" Kina pratila i nadgledala američki patrolni avion u Tajvanskom moreuzu

Izvor: Blic, 13.Jul.2023

Kineska vojska je pratila i nadgledala pomorski patrolni avion američke mornarice koji je prošao kroz međunarodni vazdušni prostor u Tajvanskom moreuzu, saopštila je danas istočna vojna komanda kineske Narodne oslobodilačke armije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.