Temperature iznad proseka, a onda nagli pad: Stižu ledeni dani, meteorolog najavljuje do kada će trajati

Izvor: B92, 08.Feb.2021, 15:01

Temperature iznad proseka, a onda nagli pad: Stižu ledeni dani, meteorolog najavljuje do kada će trajati

Pred Srbijom su ponovo ledeni dani. Republički hidrometeorološki zavod najavio je jako zahlađenje za četvrtak, a potom i temperature ispod nule.

Za prvu polovinu sedmice najavljena su prolazna naoblačenja sa kišom, ali će temperatura u pojedinim delovima zemlje ići i do 17 stepeni, što je znatno iznad proseka za ovo doba godine.

RHMZ izdao je i najavu u kojoj se navodi da će u naredna sva sata na planinama duvati jak jugozapadni, a u košavskom području jak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Meteorolog Jadranka Zeba Đurić rekla je za B92.net da nas nakon natprosečnih temperatura promena vremena očekuje već u četvrtak ujutru.

"Sada je bio period toplog vremena, sa temperaturama koje su bile znatno iznad prosečnih vrednosti. Prosek maksimalne dnevne temperature je od 4 do 8 stepeni, a imamo ovih dana i 15, sutra 16 stepeni. Takvo vreme će se zadržati sutra i u sredu, a u četvrtak nas očekuje promena vremena", navela je Jadranka Zeba Đurić iz RHMZ-a.

Kako je objasnila, u četvrtak će najviša dnevne temperature biti tokom jutra, a onda će doći do naoblačenja sa kišom i pada temperature, najpre na severu zemlje.

U ranim popodnevnim, a negde čak i u prepodnevnim časovima kiša će preći u sneg. U Beogradu se u četvrtak ujutru očekuje 10 stepeni, a već uveče pad do 0 stepeni.

"Najkasnije će do pada temperaure doći u južnim i jugoistočnim krajevima, gde bi temperatura tokom dana i dalje mogla da bude 13-14 stepeni, ali bi u večernjim satima kiša prešla u sneg", navela je meteorolog Jadranka Zeba Đurić za B92.net.

Ipak, i dalje traje zima, a od petka Srbiju čekaju i ledeni dani, što znači da temperatura neće prelaziti 0 stepeni. Tu nisku temperaturu možemo očekivati sve do početka naredne nedelje.

Zeba Đurić navodi da je jedino na jugu i na istoku zemlje mogiće da temperatura bude jedan stepen iznad nule.

Oni koji su tokom produženog vikenda koji nas očekuje tokom praznika planirali odmor na planini, najviše se mogu se nadati snegu, jer će se padavine zbog niskih temperatura zadržavati.

Najpre će u četvrtak će kiša preći u sneg, dok se u petak se očekuje slabo provejavanje.

"U četvrtak se očekuje i severozapadni vetar. U krajevima u kojima bude palo najviše snega u noći između četvrtka i petka, zbog negativnih temperatura tokom vikenda, sneg će i ostati. Neće biti još značajnijih oadavina“, rekla je meteorolog Jadranka Zeba Đurić.

Ona je navela da je teško proceniti visinu snežnog pokrivača, kao i da je rano predvideti da li će se temperature ispod nule zadržati i nakon sledećeg utorka.

Niske temperature mogu da budu opasne, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u svojim uputstvima objasnio je kako treba da se ponaša, kada su napolju ovako niske temperature.

PROVERITE VREMENSKU PROGNOZU

Ne izlažite se ekstremnim vremenskim uslovima bez preke potrebe. Imajte u vidu da pri jako niskim temperaturama i vetru promrzline mogu nastati nakon svega nekoliko minuta izloženosti. Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali. Ponesite rezervnu odeću za utopljavanje.

NEKA DRUGI ZNAJU GDE IDETE

Pre nego što krenete, obavestite nekog od članova porodice ili prijatelja kuda ste krenuli i kada planirate da se vratite. Ukoliko ćete biti negde udaljeni, recite im kojom rutom idete.

OBUCITE SE TOPLO

Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.

KREĆITE SE

Ako ostanete u pokretu dok ste vani, vaša cirkulacija će biti bolja i pomoći će vam da održite telesnu toplotu.

NE POTCENJUJTE UTICAJ HLADNOG VETRA

Jak vetar utiče na organizam da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.

NE IGNORIŠITE UKOČENOST ILI UTRNULOST PRSTIJU

Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).

NEMOJTE BEZ POTREBE PREVIŠE DUGO BORAVITI NA HLADNOĆI

Sklonite se od hladnoće na svakih sat vremena i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.