Temeljac za Centar tolerancije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Temeljac za Centar tolerancije

BAČKA TOPOLA - Vojvođanski funkcioneri i predstavnica Saveta za regionalnu saradnju u Sarajevu Jelica Minić položili su danas kamen temeljac u Bačkoj Topoli za izgradnju prvog evroregionalnog centra tolerancije u Srbiji, čija je vrednost oko milion evra.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je tom prilikom rekao da bi jedan od najvažnijih zadataka tog centra, uvažavajući vojvođanske specifičnosti, trebalo da bude afirmacija multikulturalnosti, međusobno povezivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tolerancije, posebno mladih.

Ukazavši da je za njegovo sedište odabrana Bačka Topola kao mesto koje je primer dobrih međunacionalnih, multikonfesionalnih i multikulturalnih odnosa, Egereši je istakao da je zadatak Centra i uspostavljanje saradnje s regionalnim i evropskim institucijama i asocijacijama.

Prema Egerešijevim rečima, programi koji će se u Centru priređivati tokom cele godine okupljaće mlade iz svih delova Evrope, ali i druge građane.

On je podsetio da je prvi program koji se organizuje na osnovu ideje o osnivanju Centra za toleranciju Kamp tolerancije mladih podunavskih gradova i regija, i najavio da će se Kamp ubuduće održavati u organizaciji tog centra.

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor, ocenivši projekat Centra kao značajan poduhvat, podsetio je da je pokrajinska vlada za njegovu realizaciju izdvojila 28,5 miliona dinara. On je obećao da će Vojvodina, ukoliko bude potrebno, obezbediti još sredstava da bi se Centar stavio u funkciju.

Vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec je istakao da su politički prioriteti Izvršnog veća i Skupštine Vojvodine razvijanje multikulturalnosti, tolerancije i evropske integracije, i ukazao da se projekat evroregionalnog centra za toleranciju uklapa u te prioritete.

Evroregionalni centar tolerancije će zauzeti tri hektra u dolini Bećara, na obali Bačkotopolskog jezera, imaće etno-naselje "Sunce", kapaciteta 50 ležajeva, konferencijsku salu, restoran, galerije, parkove, sportske terene.

Izgradnja je planirana u dve faze. Prva, koja predviđa izgradnju konferencijske sale i rekonstrukciju postojećih objekata u restoran, planirana je do kraja ove godine. Završetak druge faze predviđen je do jula naredne godine.

Izgradnju Evroregionalnog centra tolerancije, uz pokrajinu, podržala je opština Bačka Topola i različite institucije Evropske unije.

Minićeva je danas bila predavač u Kampu tolerancije mladih podunavskih gradova i regija, koji sutra završava rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.