Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Televizori će biti sve veći i sve tanji

Kakvi nas televizori očekuju ove godine? Posle CES-a, na kojem su predstavljeni noviteti, možemo da zaključimo da ćemo gledati u sve veće ekrane, koji će biti veoma tanki.



Nakon glasina koje su kružile Internetom o tome kako će „Panasonic" predstaviti najveću plazmu do sada, ovih dana su sve sumnje otklonjene. Na ovogodišnjem Consumer Electronic Showu u Las Vegasu predstavljena je „Panasonicova" plazma najveće dijagonale do sada - 150 inča (381 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centimetar).

Pored toga, predstavljen je i „Pioneerov" 50-inčni KURO plazma televozor koji je debeo samo 9 mm i sposoban je da prikaže apsolutnu crnu bez prisutnosti merljive svetlosti koja se emituje istovremeno s crnom bojom. Iz „Pioneera" su objavili kako su uspeli da reprodukuju apsolutnu crnu time što su postigli nultu svetlinu kod više od šest miliona ćelija.

Kao što se i nagađalo, prve verzije dostupne na prodaju naći će kupce tek za godinu dana, početkom 2009. Cene nisu poznate.

Tu je i novi LG-jev plazma televizor, PG60, koji je osvojio je prvu nagradu za inovaciju u kategoriji Video Displays. Televizor odlikuje „frameless" dizajn. Prevedeno na naš jezik - nema rama.

Ipak, televizor nije sasvim bez okvira, kako njegovo ime nagoveštava. Radi se o tome da se staklena ploča TV-a proteže preko spoljnjeg okvira. To daje zanimljiv dizajnerski efekt.

Ova plazma nudi više od samog izgleda: 30.000:1 predstavlja najviši kontrast na tržištu, a Dual XD engine omogućuje prikaz najboljih nijansa crne boje do sada. Proizvod ima punu HD rezoluciju i tehnologiju „Fluid Motion" koja prikazuje slike brže od 180Hz.

PG60 ima „nevidljive" zvučnike poboljšan kvalitet zvuka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.