Telekomunikacije učestvuju sa 4,76 odsto u BDP Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekomunikacije učestvuju sa 4,76 odsto u BDP Srbije

BEOGRAD -

Ukupan prihod od telekomunikacionih usluga u 2009. godini u Srbiji iznosio je oko 1,51 milijardu evra i taj sektor je učestvovao sa 4,76 odsto u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje, objavili su stručnjaci konsultantske kompanije "Dilojit" (Deloitte) u Srbiji.

Stopa rasta tog sektora na godišnjem nivou je 13 odsto u periodu od 2005. do 2009. godine sa trendom stagnacije na tržištu mobilnih telekomunikacija, ili čak opadanja u fiksnoj telefoniji u budućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ekspert za poslovno savetovanje u "Dilojitu" Nada Suđić izjavila je da se u sektoru telekomunikacija u Srbiji može očekivati dalja liberalizacija tržišta, intenzivnija rasprava između regulatora (RATEL) i postojećih kompanija na temu zaštite investicija u infrastrukturu širokopojasnog pristupa.

Očekuje se i značajna poslovna transakcija u vidu prodaje jednog dela državnog kapitala u najvećem telekom operateru "Telekomu Srbija", navela je ona.

Na rang listi 500 najboljih kompanija centralne Evrope, koju je revizorsko-konsultantska kuća "Dilojit" napravila na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, nalazi se 12 kompanija iz Srbije, među kojima je i "Telekom Srbija".

"Telekom Srbija" se na generalnoj listi Top 500 nalazi na 118. mestu, a kada je reč o listi najboljih kompanija u branši to preduzeće je zauzelo peto mesto.

Prema podacima do kojih je došao "Dilojit", neto profit "Telekoma" u 2009. godini iznosio je 141,7 miliona evra.

Preduzeće PTT Srbija, koje takođe posluje u sektoru komunikacija, na glavnoj listi zauzelo je 101. mesto među 500 najvećih regionalnih firmi, dok je po obimu ostvarenog prihoda na trećem mestu liste kompanija iz Srbije.

Neto profit koji je preduzeće PTT Srbija ostvarilo u 2009. godini iznosio je 313,8 miliona evra.

Analitičari Erste Grupe procenjuju da je sektor telekomunikacija srednje i istočne Evrope pred novim ulaganjima i predviđaju spori oporavak, tako da će vodeće kompanije iz te branše u srednjoj i istočnoj Evropi nastaviti intenzivniji rast, ali tokom 2011. ili 2012. godine.

Usled oštre konkurencije, analitičari austrijske Erste Grupe očekuju pad fiksne telefonije, dok će mobilna telefonija i fiksne širokopojasne usluge usporiti rast, uz veliki pad cena.

Prema njihovoj oceni, telekomunikacione kompanije će ubrzati uvođenje optičkih mreža do domova korisnika i to je samo pitanje vremena, a 4G standard mobilne telefonije, kao konkurenciju širokopojasnim informatičkim tehnologijama, ne treba očekivati u masovnoj upotrebi pre 2012. godine.

Od operatera u regionu, prema analizi Erste Grupe, trenutno je najbolje ulagati u Turk Telekom, dok će cene akcija Mađar telekoma opadati ili stagnirati.

Predviđa se, osim toga, da će akcije Telekom Slovenije neznatno poskupeti, a potom će imati stagnirajuću cenu.

Dividende na deonice kompanija Češka telefonika O2 CR, zatim Telekom Austria, T-Hrvatskog telekoma i turskog Turksela su i dalje u stanju stagnacije.

"Telekomunikacioni sektor nije ostao imun na recesiju, a rast prihoda u sektoru bio je blizu nule", ističe analitičarka Erste grupe za telekomunikacioni sektor srednje i istočne Evrope Vera Suteđa.

Marže velikih telekomunikacionih preduzeća srednje i istočne Evrope još uvek su veće od onih u zapadnoevropskim kompanijama, ali razlika se i dalje smanjuje, ocenjeno je u analizi Erste Grupe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.