Tejlor Svift i borba za prava žena: Kako izgleda kao muškarac

Izvor: B92, 01.Mar.2020, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tejlor Svift i borba za prava žena: Kako izgleda kao muškarac

Pevačica nosi bradu, periku, muško odelo i peva koliko je lepo biti muškarac u muzičkoj industriji.

Tejlor Svift kao muškarac koji puši cigaretu i šeta se po striptiz baru - ovako izgleda novi spot popularne pevačice za pesmu Muškarac.

Pesma je prvi singl sa njenog sedmog studijskog albuma Ljubavnik, prvog od kada je pevačica napustila produkciju Big Machine Records.

Pevačica je oponašala muške rukovodioce u muzičkoj industriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a posebno Skutera Brauna, vlasnika ove produkcijske kuće.

Spot je režirala i producirala sama, a ovo delo je zvanično i njeno vlasništvo, za razliku od prethodnih koje poseduje Big Machine Records.

U spotu glavni lik staje da se olakša u podzemnom prolazu kod zida na kojem su ispisani nazivi prvih šest albuma pevačice - svi u vlasništvu Big Machine Records.

Na zidu je zakačen plakat: "Nestali. Ako ih nađete, vratite ih Tejlor Svift".

Pored natpisa je znak "zabranjeni trotineti".

Ovo je poslednji ispaljeni hitac u njenom ratu sa Braunom, koga je optužila za pokušaj "demontaže" njene "muzičke zaostavštine", nakon što je prošlog juna kupio Big Machine Records za 300 miliona dolara.

U novembru je Svift tvrdila da su je Braun i osnivač Big Machine Records, Skot Borčeta sprečavali da izvede miks starih hitova na dodeli Američkih muzičkih nagrada.

Oni su demantovali njene tvrdnje i performans je protekao kako je prvobitno planirano.

Braun je kasnije tražio da Tejlor prestane sa kampanjom protiv njega i upozorio da je njegova porodica dobila pretnje smrću.

Pevačica je suptilno klimnula glavom na pitanja o njihovom sukobu tokom nastupa na dodeli Američkih muzičkih nagrada - osvojila ih je šest, a među njima je i nagrada za umetnika decenije.

Izašla je na binu noseći belu košulju na kojoj su ispisani nazivi njenih albuma, a izvela je i nove i stare hitove.

Dok je primala priznanje na dodeli Billboard Awards, gde je takođe dobila priznanje za izvođača decenije, Svift je direktno prozvala Brauna - rekavši da je odnos prema njoj "definicija toksične muške privilegije".

U spotu Muškarac pevačica izgleda kao Leonardo Dikaprio u filmu Vuk sa Vol Strita - pesma govori o životu plejboja.

Prikazuje razlike između načina na koji društvo gleda muškarce i žene u istim ulogama.

Tekst pesme je takođe snažan:

"Muka mi je od trčanja / Pitam se da li bih bila brža da sam muškarac / I toliko mi je muka da mi se opet obraćaju / Jer, da sam muškarac, onda bih bila muškarac".

Na kraju spota, rediteljka - koja je zapravo Tejlor Svift - pita muškog kolegu, glasom Dvejna Džonsona, da li bi mogao sve ponovo da snimi, ali da bude više seksi.

Svift će verovatno otpevati pesmu na Glastonberi festivalu kasnije ove godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tejlor Svift i borba za prava žena: Kako izgleda kao muškarac

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2020

Pevačica nosi bradu, periku, muško odelo i peva koliko je lepo biti muškarac u muzičkoj industriji...Getty ImagesTejlor Svift kao muškarac - možete li da zamislite..Tejlor Svift kao muškarac koji puši cigaretu i šeta se po striptiz baru - ovako izgleda novi spot popularne pevačice za pesmu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.