Tehnološki bes: Kad kompjuter ne sluša komandu

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološki bes: Kad kompjuter ne sluša komandu

Svi mi se, u manjoj ili većoj meri, nerviramo zbog mašina. Za smirivanje živaca preporučuju se fizička aktivnost, trčanje, joga, teretana, a dovoljna je i šetnja

Prošle godine, muškarac u kasnim tridesetim odneo je svoj kompjuter u dolinu u Koloradu i upucao ga osam puta. Kako je kasnije otkrio policiji, smučilo mu se da se "svađa" s njim, jer je u poslednjih nekoliko meseci računar odbijao poslušnost.

Mada je ovaj Amerikanac malo preterao, činjenica je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se svi mi, u manjoj ili većoj meri, nerviramo zbog mašina. Ova pojava dobila je i ime - tehnološki bes, i pogađa nas mnogo češće nego što mislimo. Milioni Amerikanaca dožive makar dva problema s tehnologijom svakodnevno i 40.800 u životu, što ima ogroman uticaj na nivo stresa.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 2.000 ispitanika, bes najčešće uzrokuju loš internet, spor računar, poteškoće sa gledanjem filmova onlajn, pokvaren štampač... Svaki sedmi ispitanik baca telefon preko sobe, svaki drugi viče na uređaje, a 16 odsto korisnika se čak i rasplače.

Najosetljiviji smo na poslu - svaki drugi ispitanik kaže da ga je računar izdao kada je morao da završi neki posao u cajtnotu. Krah tehnologije utiče i na međuljudske odnose, pa se tako zbog pada sistema petina ukupnog broja ispitanika svađa s partnerom. Strada i zdravlje, a anketirani su kao posledice stresa prijavili bolove u zglobovima, ukočen vrat, migrene...

Za smirivanje živaca, stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, trčanje, jogu, teretanu, a dovoljna je i šetnja. I sami ispitanici priznali su da ih ove aktivnosti smiruju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.