Tehnološke reforme podižu zdravstvene standarde u regionu

Izvor: Southeast European Times, 16.Mar.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološke reforme podižu zdravstvene standarde u regionu

Implementacija novih tehnologija u regionalnom zdravstvu pruža veći kvalitet medicinskih usluga, kažu doktori i zvaničnici vlada.

16/03/2013

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 16.3.2013.

Mnoge zemlje u regionu u poslednje vreme su usredsredile nastojanja na kompjuterizaciju svojih zdravstvenih sistema. Srbija i Hrvatska su „najagresivnije“ na polju implementacije takve tehnologije, a Bosna i Hercegovina je upravo počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << tu transformaciju.

Iako Ministarstvo zdravstva koordinira projekat kompjuterizacije, kantoni su odgovorni za implementaciju reforme. Prema ministarstvu, novi sistem će koštati svaki kanton preko 100.000 evra.

Kompjuterizacijom će zdravstvena istorija pacijenata postati dostupna svakom doktoru u sistemu, pa će lečenje biti precizinije i efikasnije, kažu lekari.

Medicinski radnici trošiće manje vremena na administrativne poslove i imati više vremena da se fokusiraju na pacijenta, prevenciju bolesti i savetovanje, kaže dr. Nada Pavlović, profesorka medicine na Klinici za gastroenterologiju Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

„Bolja organizacija rada unutar zdravstvenog objekta omogućiće precizniju statističku analizu podataka iz elektronskih zdravstvenih kartona pacijenata“, rekla je Pavlovićeva za SETimes.

Medicinska istorija pacijenata je vrlo važna, ističe dr. Damir Jahić, lekar porodične medicine u Zavodu za javno zdravstvo u Tuzli. „Nekada pacijent nije svestan da je korišćenje bilo kog leka u prošlosti od suštinskog značaja za budući tok lečenja. Elektronski karton uključivaće sve informacije, pa će doći do racionalnije upotrebe lekova“, rekao je Jahić za SETimes.

Pacijenti takođe sa nestrpljenjem očekuju novi sistem.

„Smatram da će novi sistem biti mnogo bolji za pacijente", izjavio je zaSETimesEnver Huskić (69) iz Distrikta Brčko. „Lekari se trenutno više bave administracijom nego sprečavanjem bolesti.“

„Neću morati ništa da objašnjavam -- koju terapiju koristim, koje lekove ne treba da upotrebljavam, zdravstvenu istoriju moje porodice -- jer će sve to biti dostupno, bez obzira da li idem kod kardiologa ili ortopeda“, rekao je Senad Jahić (53) iz Tuzle za SETimes.

Korišćenjem elektronskih recepata i elektronskih uputa za lekare specijaliste Hrvatska se svrstala među vodeće zemlje u svetu u pogledu efikasnosti zdravstva, i uskladila se sa standardima EU.

„Elektronski medicinski kartoni svih pacijenata biće gotovi do juna“, rekla je Dunja Durut Beslač iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u izjavi za SETimes. „Jedna od najvažnijih stvari je intenzivan rad vezan za pristup informacijama o pacijentima i ko će imati pristup [tim informacijama].“

Srbija je takođe napravila velike korake na polju kompjuterizacije zdravstvenog sektora.

„Sistem integrisanog upravljanja, koji čini 125.000 zaposlenih u državnom zdravstvenom sektoru, nije lako pratiti, pa je zato neophodna kompjuterizacija. Ne računajući posmatranje i nadgledanje radnika i zdravstvenih kretanja u zemlji, najviše koristi imaće pacijenti“, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Srbija očekuje da će završiti proces kompjuterizacije zdravstva do 2015. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.