Tehnička vlada mora da postigne stabilnost, kažu analitičari

Izvor: Southeast European Times, 14.Mar.2013, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička vlada mora da postigne stabilnost, kažu analitičari

Tehnička vlada je preuzela vlast u sredu.

14/03/2013

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 14.3.2013.

Analitičari pozivaju bugarsku tehničku vladu, koja nasleđuje kabinet stranke desnog centra GERB, da osigura ekonomsku stabilnost kako bi se izbegla nova kriza.

Glavni zadatak prelaznog premijera Marina Rajkova i njegovog 16-članog tima je da se organizuju vanredni parlamentarni izbori zakazani za 12. maj, uz istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vođenje svakodnevnih poslova.

Sofijski politikolog Vladimir Šopov, osnivač Sofija analitike ltd, rekao je, međutim, da „neće biti dovoljno“ da predsednik Rosen Plevnelijev samo postavi privremenu vladu.

Ovo bi trebalo da bude „vlada koja definiše program“ rada u okvirima svojih ustavnih ovlašćenja, rekao je on za SETimes, dodajući da će njen prvi zadatak „biti da stvori osećaj stabilnosti, uključujući finansijsku sigurnost“.

Ako političari ne ostvare taj cilj, Bugarska će „ponovo biti pred ambisom“, upozorio je Šopov, misleći na krizu u Bugarskoj 1996-1997 koja je dovela do uvođenja aranžmana valutnog odbora.

„Finansijska stabilnost je preduslov za sve razumne scenarije izlaska iz trenutnog zastoja“, rekao je on.

Prema rečima Georgija Ganeva, direktora programa u sofijskom tink-tenku Centar za liberalne strategije, propala politika tržišta rada jedan je od „fundamentalnih“ razloga protesta održanih poslednjih nedelja.

Tehnička vlada, koju je imenovao Plevnelijev, preuzela je vlast u sredu (13. marta). Plevnelijev planira da raspusti parlament u petak.

Govoreći na svečanoj primopredaji ovlašćenja u sredu u Sofiji, Rajkov, 52, obećao je pravedne i transparentne izbore.

Prelazna vlada ostaće na vlasti do dolaska nove vlade nakon izbora. S obzirom na trenutna politika previranja, mnogi analitičari očekuju da majski izbori rezultiraju ponavljanjem glasanja.

Rajkovu će pomagati tri potpredsednika -- ministarka regionalnog razvoja Ekaterina Zaharijeva, ministarka rada i socijalne politike Dejana Kostadinova i šefica operacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u Londonu, koja će biti zadužena za vođenje fondova EU.

Petja Prvanova postala je prva žena u istoriji te balkanske zemlje koja je došla na položaj ministra unutrašnjih poslova. Asen Vasilev je postao ministar ekonomije, a Kalin Hristov, koji je bio zamenik guvernera Narodne banke Bugarske od 2009. godine, postavljen je za ministra finansija.

Izborom Hristova, Plevnelijev je poslao „jasan signal da neće dozvoliti bilo kakve pokušaje obaranja aranžmana valutnog odbora“, koji je od 1997. godine pomagao da se održi finansijska stabilnost u Bugarskoj, rekao je za SETimesviši ekonomista Instituta Otvoreno društvo u Sofiji Georgi Angelov.

On je objasnio da su se Hristov i banka ranije više puta sukobili sa odlazećim ministrom finansija Simeonom Đankovim oko njegovih ideja da poveća potrošnju i smanji fiskalne rezerve.

„Nedavno je postalo jasno da pad fiskalnih rezervi stvara probleme i tenzije; banka je bila u pravu kada je upozoravala na te opasnosti“, rekao je Angelov.

Bez postojanja parlamenta Rajkovljev kabinet ne može ni da predlaže ni da usvaja nove zakone i radiće u okvirima državnog budžeta za 2013. godinu, koji je odobrio odlazeći parlament.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.