Teheran: Imamo pravo da obogaćujemo uranijum

Izvor: RTS, 07.Okt.2013, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teheran: Imamo pravo da obogaćujemo uranijum

Razvijanje nuklearne tehnologije, u građanske svrhe, što uključuje i obogaćivanje uranijuma, na našoj teritoriji, "apsolutno pravo" Irana, rekao ministar spoljnih poslova te zemlje Muhamed Džavad Zarif.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, rekao da njegova zemlja ima "apsolutno pravo" da na svojoj teritoriji sprovodi obogaćivanje uranijuma.

"Razvijanje nuklearne tehnologije, u građanske svrhe, što uključuje i obogaćivanje uranijuma, na našoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teritoriji, apsolutno je pravo Irana", rekao je Zarif na sastanku sa zamenikom šefa švedske diplomatije Ivom Rosijeom.

Zarif je naglasio i da su dešavanja proteklih godina pokazala da pretnje i sankcije nisu urodile plodom, kao i da bi nastavljanje te prakse značilo ponavljanje grešaka iz prošlosti, koje ne mogu da spreče Iran da razvija nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe, preneo je Frans pres.

Zarif je juče pozvao svetske sile da iznesu nove predloge za rešavanje pitanja iranskog nuklearnog programa uoči razgovora koji treba da se nastave sredinom oktobra u Ženevi.

Prema njegovim rečima, prethodni predlozi koje je iznela međunarodna posrednička šestorka na dva sastanka u Kazahstanu u februaru i aprilu pre izbora Hasana Rohanija za predsednika Irana u junu više ne važe.

Prema prvobitnim predlozima, Iran treba da prestane da obogaćuje uranijum do 20 odsto, da se reši izvesnih zaliha i zatvori nuklearno postrojenje gde se obogaćuje uranijum.

Za uzvrat, Iranu se nudi ublažavanje međunarodnih sankcija na izvoz nafte i trgovinu zlatom i drugim dragocenim metalima.

Iran ističe da je njegov nuklearni program miroljubiv i usmeren na dobijanje električne energije i izotopa potrebnih za medicinu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da su pregovori Irana, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke u septembru bili "sadržajni" i pripremili teren za novu rundu pregovora o iranskom nuklearnom programu 15. i 16. oktobra u Ženevi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.