Tatari glasaju o autonomiji na Krimu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tatari glasaju o autonomiji na Krimu

Predstavnici Tatara sa celog Krima okupili su se u gradu Bahčisaraj da glasaju o nacrtu rezolucije kojom se zahteva nacionalna i teritorijalna autonomija pošto je Krim pripojen Rusiji.

200 predstavnika odlučuje u ime 300.000 Tatara

 

Lider oko 300.000 krimskih Tatara, Refat Čubarov, apelovao je na 200 delegata da glasaju za autonomiju "na svojoj istorijskoj teritoriji". Kongresu Tatara prisustvuju i ruski zvaničnici i verske vođe, uključujući i velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << muftiju Ravila Gainutdina, koji je takođe Tatarin.

 

Tatari čine 12 odsto stanovništva Krima. Oni su se snažno protivili, a neki i bojkotovali referendum za pripajanje Krima Rusiji 16. marta.

 

Nepoverenje prema ruskoj vlasti vuče korene s kraja Drugog svetskog rata, kada je sovjetski lider Josif Visionarovič Staljin naredio masovnu deportaciju u nekadašnju postojbinu u Centralnoj Aziji. Polovina deportovanih Tatara je navodno izgubila život u putu. Povratak Tatara na Krim je dozvoljen tek krajem osamdesetih godina.

 

Pročitajte još:

 

* Tatari organizuju referendum, Ukrajinci se sele na Krim

* Čime je Krim uspeo da "kupi" Tatare?

* Krimski Tatari: Turci, pomagajte, nećemo u Rusiju

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.