Tasmanijski đavoli istrebili male pingvine sa ostrva Marija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 12:59

Tasmanijski đavoli istrebili male pingvine sa ostrva Marija

Vrsta malih pingvina istrebljena je sa malog australijskog ostrva Marija od  tasmanijskih đavola. Ostrvo Marija ,veliko 116 kvadratnih kilometara na Tasmanijskom moru, bilo je dom za oko 3.000 gnezdećih malih pingvina kada su 2012. godine, na njega dovedeni tasmanijski đavoli kako bi se spasili od istrebljenja, piše Gardijan.

Međutim, plan da se spasi populaciju tasmanijskih đavola stvaranjem geografski izolovane populacije koje ne bi oboljevale od zaraza i smrtonosnog tumora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lica, dovela je do istrebljenja pingvina.

Na ostrvo je doneto 28 tasmanijskih đavola 2012. godine a do 2016. izbrojano ih je oko 100.

Erik Vehler, osnivač organizacije za zaštitu ptica na Tasmaniji, rekao je da je gubitak ptica tužan, ali ne i iznenađujuć.

''Svaki put kada ljudi namerno ili slučajno uvedu sisare na okeanska ostrva, ishod je uvek katastrofalan za jednu vrstu ptica. Gubitak 3.000 parova pingvina je veliki udarac'', rekao je Vehler.

Izveštaj iz 2011. godine kojeg je sprovelo Tasmansko odeljenje za primarne industrije, parkove, vode i životnu sredinu, predviđao je da bi uvođenje mesojednih torbarskih životinja ''imalo negativan uticaj na male kolonije pingvina''.

Vlada Tasmanije oglasila se i rekla da je program spašavanja tasmanijskih đavola praćen i da će se nastaviti jer je bitan za održavanje populacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hteli da spasu tasmanijske đavole, pa istrebili male pingvine

Izvor: Radio 021, 21.Jun.2021

Vrsta malih pingvina istrebljena je sa malog australijskog ostrva Marija od strane tasmanijskih đavola.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.