Tarzan skratio himnu, Brko se ne da

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tarzan skratio himnu, Brko se ne da

Predsednik opštine Mojkovac Brko Mitrović odbio da "skrati" himnu "Oj, svijetla majska zoro", zbog čega su odbornici SNP napustili svečanu sednicu. Predsednik Bijelog Polja Tarzan Milošević nedavno "skratio" himnu na zahtev odbornika SNP-a.

Odbornici Socijalističke narodne partije napustili su nakratko svečanu sednicu mojkovačke skupštine, jer je predsednik opštine Miladin Brko Mitrović (DPS) odbio da se državna himna "skrati" za dve strofe.

Te dve strofe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navodno napisao Sekula Drljević, crnogorski političar koji je, posle italijanske okupacije Crne Gore aprila 1941. godine radio na obnovi crnogorske države pod zaštitom fašističke Italije.

Iako je Crna Gora nezavisnost obnovila pre tri godine, u Mojkovcu je ove godine za dan opštine na Božić prvi put intonirana himna "Oj, svijetla majska zoro", a odbornici SNP su pokušali da se dogovore da poslednje dve strofe ne budu odsvirane, pišu "Vijesti".

"Čekali smo i dočekali, narod nas je podržao i zato je himna tu", odbio je Brko Mitrović želju odbornika SNP.

Tarzan nije Brka

Sličan dogovor, međutim, postignut je pre nekoliko dana prilikom proslave Dana bjelopoljske opštine.

Tada je gradonačelnik tog mesta Tarzan Milošević "skratio" himnu, a njegov gost, predsednik SNP Srđan Milić uslugu je "vratio" tako što je ustao tokom intoniranja himne.

"U Mojkovcu nije došlo do takvog dogovora, iako sam razgovarao sa predsednikom opštine. Međutim, nije postojala volja da napravimo isto. Mislim da je došlo vreme da prevaziđemo problem podela u Crnoj Gori, a to je intoniranje himne. Mnogo bi lepše bilo da smo mi došli danas i ustali i otpoštovali himnu svoje zemlje, ali nije bilo volje sa druge strane", rekao je predsednik mojkovačkog SNP Veselin Jovanović.

Odluku da Dan opštine bude 7. januar u sećanje na 1916. godinu, kada se, na Božić, odigrala Mojkovačka bitka, između crnogorskih i austro-ugarskih trupa, donela je skupština opštine Mojkovac krajem 2004. godine.

Sledeće godine novi praznik nije proslavljen zbog neobjavljivanja odluke u Službenom listu, a 2006. razlog je bio raspuštanje lokalnog parlamenta i raspisivanja vanrednih izbora koji su održani 29. decembra 2005. godine.

Mojkovac je prethodnih decenija proslavljao 4. novembar kao svoj praznik. Taj datim odnosio se na događaje iz Narodnooslobodilačke borbe u drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.