Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tarčulovski izručen Tribunalu

Skoplje -- Johan Tarčulovski, optužen zbog zločina nad Albancima u selu Ljuboten u avgustu 2001, izručen je Haškom tribunalu.

Tarčulovski je bio telohranitelj bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije, Ljubeta Boškovskog, sa kojim se i nalazi na istoj optužnici, koju je u utorak obelodanio Haški tribunal.

Boškovski i Tarčulovski optuženi su u tri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret im se stavljaju ubistva, nasumično uništavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naselja i okrutni tretman tokom napada na Ljuboten od 10. do 12. avgusta 2001. godine.

Kako se navodi u optužnici, Tarčulovski je formirao i predvodio policijsku jedinicu koja je napala Ljuboten, uz odobrenje Boškovskog. U optužnici se zatim precizira da su pripadnici jedinice Tarčulovskog 12. avgusta 2001. u Ljubotenu ubili sedmoricu nenaoružanih albanskih muškaraca, koji su pokušavali da se sakriju u kućama i podrumima. Tokom napada jedinica pod komandom Tarčulovskog namerno je spalila najmanje 14 kuća, a druge je oštetila ručnim bombama i hicima iz automatskog oružja, navodi se u optužnici.

Između 12. i 15. avgusta 2001. godine Tarčulovski i njegovi ljudi su, po optužnici, pritvorili, prebijali, ponižavali i fizički i psihički zlostavljali više od 100 Albanaca iz Ljubotena u policijskim stanicama u Skoplju i na drugim mestima, uključujući skopski sud i bolnicu.

Makedonske vlasti su, pošto su dobile optužnicu, uhapsile Tarčulovskog i on je i izručen Tribunalu iz istražnog zatvora u Skoplju. Boškovski je ranije uhapšen i pritvoren u Hrvatskoj nakon što je u Makedoniji optužen da je, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, naredio ubistvo desetak pakistanskih ilegalnih imigranata uz lažno obrazloženje da su oni pripadnici terorističkih organizacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.