Izvor: B92, 18.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tarčulovski: Nisam kriv

Hag -- Bivši makedonski policajac Johan Tarčulovski izjavio je pred Haškim tribunalom da nije kriv za zločine za koje se tereti.

Tarčulovski se tereti za zločine nad albanskim civilima u selu Ljuboten kod Skoplja, počinjene u avgustu 2001. "Nisam kriv", rekao je Tarčulovski pošto mu je sudija Albin Ejzer pročitao svaku od tri tačke optužnice koja ga tereti za ubistva, bezobzirno uništavanje naselja i okrutni tretman kao kršenje zakona i običaja ratovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zajedno sa Tarčulovskim, optužen je i bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski, koji je prošlog meseca takođe negirao krivicu tokom prvog pojavljivanja pred sudijom, nakon što se dobrovoljno predao iz Hrvatske. Po optužnici, Boškovski i Tarčulovsi su bili učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio nezakoniti i direktan napad na civile i civilne objekte u selu Ljuboten koji nije bio opravdan vojnom potrebom, od 10. do 12. avgusta 2001. Tarčulovski je, navodi se u optužnici, formirao i predvodio policijsku jedinicu koja je napala Ljuboten, uz odobrenje Boškovskog. Boškovski je imao razloga da veruje da će tokom napada biti počinjeni zločini, a ništa nije učinio da ih spreči, niti je kasnije sproveo istragu i kaznio počinioce. U optužnici se precizira da su pripadnici jedinice Tarčulovskog 12. avgusta 2001. u Ljubotenu ubili sedmoricu nenaoružanih albanskih muškaraca koji su pokušavali da se sakriju u kućama i podrumima.

Tokom napada, jedinica pod komandom Tarčulovskog namerno je spalila najmanje 14 kuća, a druge je oštetila ručnim bombama i hicima iz automatskog oružja, navodi se u optužnici. Između 12. i 15. avgusta 2001. Tarčulovski i njegovi ljudi su, po optužnici, pritvorili, prebijali, ponižavali i fizički i psihički zlostavljali više od 100 Albanaca iz Ljubotena u policijskim stanicama u Skoplju i na drugim mestima, uključujući skopski sud i bolnicu.

Tarčulovskog su uhapsile vlasti Makedonije i Tribunalu ga izručile 16. marta. On je izveden pred sudiju 20. marta, ali je zatražio da mu izjašnjavanje o krivici bude odloženo.

Izjašnjavao se i Popović

U ponedeljak se o krivici izjašnjavao i bivši oficir Vojske Repulike Srpske Vujadin Popović. On je u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom rekao da nije kriv za genocid i zločine protiv čovečnosti u Srebrenici u leto 1995, za koje je optužen.

"Časni sude, nisam kriv", rekao je pukovnik Popović pošto mu je sudija O-Gon Kvon pročitao svaku od šest tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid ili saučesništvo u genocidu; istrebljenje; ubistva; progon na rasnoj, verskoj ili političkoj osnovi i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice u danima pošto su snage VRS 11. jula 1995. zauzele enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

Popović je poslednji iz grupe oficira vojske RS obuhvaćenih istom optužnicom za genocid u Srebrenici, koji su se dobrovoljno predali Haškom tribunalu u poslednjih šest meseci. U oktobru 2004. to je učinio Ljubiša Beara, a od marta ove godine predali su se i Drago Nikolić, Vinko Pandurević i Ljubomir Borovčanin. Svi su negirali krivicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.