Tarasov: Ruska vakcina Sputnjik V nema komponente za mikročipovanje ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 14:41

Tarasov: Ruska vakcina "Sputnjik V" nema komponente za mikročipovanje ljudi

Ruska vakcina protiv Kovid-19 "Sputnjik V" ne sadrži komponente koje se koriste za mikročipovanje ljudi, izjavio je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju univerziteta "Sečin" Vadim Tarasov.

Prema njegovim rečima, tehnologija uvođenja čipova kroz vakcinu trenutno ne postoji, preneo je Sputnjik.

"Naravno, nije bilo nikakvog čipovanja, ništa slično nije rađeno", naveo je on i dodao da je to u osnovi nemoguće, jer kao deo stvaranja vakcine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno ništa tako slično ne postoji.

"Vakcina nije ništa više nego vakcina, koja je napravljena na poznatoj platformi, iz poznatih elemenata, koji ne mogu da vrše čipovanje ili da započnu bilo kakve zavereničke radnje", naglasio je Tarasov i dodao da ona samo može da pruži sigurnost od kovida.

Na konferenciji organizovanoj uz podršku portala Stopkoronavirus.ru , Tarasov je razbio još jedan mit vezan za vakcinu protiv Kovid-19 navodeći da "Sputnjik V" ne sadrži genetski modifikovane elemente, koji se obično nazivaju GMO, već sadrži komponente koje oponašaju antigene prisutne u Kovid-19.

Naučnik je podsetio da je proučavanje strukture virusa bilo neophodno kako bi se razumelo koji antigeni izazivaju imuni odgovor i kako bi oni bili reprodukovani u vakcini.

"To je ono što omogućava da vakcina deluje i omogućava pokretanje imunološkog odgovora. Ovde nema genetski modifikovanih elemenata. Nema potrebe za strahom zbog ovoga", rekao je Tarasov.

Prethodno je šef Odeljenja za opštu virusologiju u Saveznom istraživačkom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda "Čumakov" Ruske akademije nauka Georgi Ignatjev, takođe, izjavio da vakcina koju je razvio njegov centar ne sadrži čip.

Dobrovoljci koji su testirali vakcinu Sputnjik nisu se zarazili

Niko od dobrovoljaca koji su testirali vakcinu Sputnjik pet u prvoj fazi nije oboleo od kovida 19, rekao je Tarasov.

"Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran", rekao je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne zaraze virusom korona, nakon vakcinisanja Sputnjikom pet, time što procedura nije bila do kraja obavljena, prenosi sajt " Stopkoronavirus.ru ".

"Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na kovid 19", rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine sputnjik pet počela su na Univerzitetu "Sečin" 18. juna, podseća Sputnjik.

Tokom ispitivanja u kojima je učestvovalo 38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbednost vakcine. Saopšteno je da je kod svih stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo vakcinu protiv virusa korona Sputnjik pet, čime je postala prva u svetu takve vrste.

Na vakcini Sputnjik pet radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Ruski fond za direktne investicije.

Ruski državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“, pored već registrovane vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“, razvija još tri vakcine, saopštila je pres služba Rospotrebnadzora.

„Još tri vakcine su pokazale da su perspektivne i trenutno se nalaze u fazi razvoja. To su rekombinantne vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa, virusa gripa A i virusa morbila“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Pored toga, danas počinje testiranje vakcine „EpiVakKorona“ na dobrovoljcima, uzrasta od 18 godina.

Ministarstvo zdravlja Rusije je 16. novembra izdalo dozvolu centru za sprovođenje postregistracionih studija vakcine „EpiVakKorona“ protiv virusa korona na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina i 18. novembra na tri hiljade dobrovoljaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.