Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2016, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjir pun otrova

Posljednjih 35 godina postotak oboljelih od teških bolesti skočio za 40 odsto, a najviše se povećao, ne u gradovima, nego na selu gdje žive od poljoprivrede

Prema nekim informacijama, čak 40 odsto pesticida koji se koriste u BiH nezakoniti su u Evropi i većem dijelu svijeta. Nabavljaju ih iz Kine, Bangladeša, Indije i Hong Konga

Naučne studije velikih istraživačkih kuća pokazale su da je broj oboljelih od raka, leukemije, autizma, raznih oblika ometenosti u razvoju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ADHS, težih bolesti izazvanih narušenim imunitetom i dijabetesa posljednjih 35 godina porastao za čak 40 odsto.

Kad sam ovo čitao najprije sam pomislio ono standardno: grad, izduvni gasovi, brz način života, loša prehrana, nedovoljno sna... Ipak ne: postotak oboljelih se najviše povećao "na prvoj liniji fronta", to jest u zajednicama koje žive od poljoprivrede.

Objašnjenje je i više nego jednostavno: svi oni svakodnevno rade sa pesticidima i raznim drugim otrovima.

Jedno ljeto put me odvede kod grupe poznanika u Lijevče polje. Dočekaše me fino, iznesoše rakiju, nareza se i neke "suvine", ali meni pogled stalno privlači grupica žena koje sjede i gule koru s paradajza.

Kada sam ih upitao zbog čega to rade, maltene uglas mi odgovoriše: "Pa nećemo valjda jesti otrov?". Poslije mi objasniše da zbog velike količine pesticida kojima tretiraju biljke, a koji se najviše zadržavaju u kori, sve povrće i voće koje uzgoje obavezno gule, pa tek onda jedu.

"Ne bih ja to, sine, pojela kad znam šta sve onaj moj šprica", kaže mi jedna žena, misleći na muža.

Nakon nekoliko godina čuo sam da su potpuno prestali da jedu ono što proizvedu za prodaju. Umjesto toga, ostavili su nekoliko dunuma zemlje na kojoj gaje povrće samo za sebe.

Maleno, "šugavo", rod mizeran, ali opet kažu "bar znamo šta jedemo". I to je ono nad čim sam se zamislio - koliko mi uopšte znamo šta jedemo?

Majke trče na pijace i u piljarnice, kupuju povrće i voće za svoju porodicu, a umjesto tanjira zdravlja, svojim najbližim serviraju tanjir otrova.

Tako kad pojedete jabuku niste unijeli vlakna nego DDT, koji izaziva rak, kad pojedete špinat niste unijeli vitamine i željezo, nego lindan, koji razara endokrini sistem.

Prema nekim informacijama koje sam dobio od uzgajivača, čak 40 odsto pesticida koji se koriste u BiH su nezakoniti u Evropi, a i u većem dijelu svijeta. Nabavljaju ih iz Kine, Bangladeša, Indije i Hong Konga.

Ova zabranjena sredstva daleko su jeftinija nego ona dozvoljena, to se ipak podrazumijeva - profit prije svega. U isto vrijeme i do 80 odsto proizvođača koristi prekomjerne količine pesticida. Na kraju, kao šlag na tortu, u RS inspekcije izlaze na teren i provjeravaju da li se roba drži u odgovarajućim uslovima, te da li je svježa, dok je sastav biljke za naše nadležne već "špansko selo".

Tako ako neko još ima iluziju da se hrani zdravo, jedino mu preostaje da se vikendom zaputi u "đedovinu", da uzme sjeme od nekog provjerenog, od seljaka stajsko đubrivo, pa koliko rodi - rodi, "bar ćete znati šta jedete".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.