Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 21:34

Tanja Fajon: Osumnjičeni za špijunažu - pripadnici ruske obaveštajne službe

Osumnjičeni za špijunažu za sada su u pretkrivičnom postupku. Reč je o ženi i muškaracu koji su uhapšeni u Ljubljani. Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon potvrdila je da je reč o ruskim špijunima.
U naselju Črnuče, u severnom delu Ljubljane, žena i muškarac su iznajmili kuću od bračnog para iz južnog dela Ljubljane. Stanodavac nije želeo da govori pred kamerama RTV Slovenije, ali je u telefonskom razgovoru rekao da je par >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lično upoznao i da nije imao problema sa njima, dodajući da je o svim detaljima razgovarao s ljudima iz policije.

Kako je ranije saznala TV Slovenija, a ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon im kasnije i potvrdila, reč je o agentima ruske obaveštajne službe. Nezvanično, RTV Slovenija saznala je da su dvoje uhapšenih prikupljali opšte informacije o dešavanjima u zemlji ali i da su Rusi - sa argentinskim pasošima.
"Istraga je u toku. Početkom decembra uhapšene su dve osobe sa lažnim identitetom", rekla je Tanja Fajon. I dodala: „Oni su osumnjičeni da su delovali protiv nacionalnih interesa Republike Slovenije i, prema poslednjim informacijama, pripadnici su ruske obaveštajne službe."
Narednih dana protiv osumnjičenih bi trebalo da bude pokrenut sudski proces, za špijunažu i lažno predstavljanje. Advokat i stručnjak za krivično pravo Blaž Kovačič Mlinar je za RTV Slovenija objasnio da izručenje stranoj državi, u ovom slučaju Argentini, u principu nije moguće pre okončanja postupka.
"Ako je krivično delo počinjeno na tlu Slovenije, nadležni su slovenački sudovi i primenjuje se slovenačko pravo", objasnio je advokat Kovačič Mlinar. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tanja Fajon potvrdila: Špijuni su

Izvor: B92, 01.Feb.2023, 10:38

Ljubljana -- Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon potvrdila je da su dva strana državljana optužena za špijunažu pripadnici ruske obaveštajne službe...Fajonova je kazala da su oni uhapšeni u decembru i da su osumnjičeni za delovanje protiv nacionalnih interesa Slovenije, ali i da ambasador...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.